Aktuellt • 31 maj 2024
167 uttjänta fritidsbåtar skrotade i år
Tack vare stöd från HaV har naturen hittills i år befriats från 167 uttjänta fritidsbåtar.
– Uttjänta båtar som ligger övergivna är ett miljöproblem. Vi är glada att så många har utnyttjat möjligheten att skrota sina gamla båtar, säger Charlotta Stadig, utredare vid HaV.
Nationellt nätverk
Båtretur är ett nationellt nätverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare, som HaV stöttar. På webbsajten Båtretur får man hjälp att skrota sin gamla uttjänta fritidsbåt eller tvåtaktsmotor med förgasare på ett miljöklokt sätt.
Kan läcka farliga ämnen
En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som tennorganiska föreningar, exempelvis TBT, och tungmetaller som koppar och zink som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer.
Stöttar med 9,5 Mkr
HaV stöttar det nationella insamlingssystemet med 9,5 miljoner kronor under 2023 och 2024 för att få bort fler gamla båtar och motorer från naturen. Skrotning av fritidsbåtar är ett delprojekt inom HaV:s regeringuppdrag om insamling och återvinning av fiskeredskap och fritidsbåtar som redovisas i januari.
– Stödet för skrotning är därmed begränsat till detta år, säger Charlotta Stadig.
Några fakta från året
- 167 båtar skrotade från 1 januari till 10 maj
- Totala vikten på de insamlade båtarna: 204 600 kg
- Snittvikten på båtarna: 1,2 ton
- Skrotade tvåtaktsmotorer från 1 januari till 10 maj: 11 stycken
Om skrotningsstödet
Stödet utbetalas inte kontant utan den som lämnar in en uttjänt fritidsbåt eller tvåtaktsmotor får skrotningstjänsten subventionerad. Transporten till anläggningen betalas av båtägaren liksom eventuell sanering av miljöfarligt och brandfarligt avfall med mera. Båten ska väga minst 100 kilo och som mest 10 ton.
För mer information:
Båtretur
Tel: 0771-80 81 81
E-postadress: info@batskroten.se
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2024-09-12
Den 6 september publicerade Dagens Nyheter ett debattinlägg från en rad krögare och kockar om vildlaxens situation. Nu är HaV:s replik publicerad.
-
Aktuellt • 2024-08-28
HaV:s generaldirektör Anna Ledin medverkar i World Water Week i Stockholm 25–29 augusti, världens ledande konferens för globala vattenfrågor.
-
Aktuellt • 2024-08-01
Den 2 augusti träder EU-förbud i kraft för den invasiva dammväxten mussleblomma ( Pistia stratiotes ), afrikansk klogroda ( Xenopus laevis ) och fisken mummichog ( Fundulus heteroclitus ).