Aktuellt 29 maj 2024

Strömmen ger bild av omprövningar

Hur fortskrider arbetet med omprövningarna av vattenkraftverkens miljötillstånd? Det kan man se med hjälp av visualiseringar i det HaV-utvecklade verktyget Strömmen.

Foto: Johan Kling/HaV

Anders Skarstedt är utredare vid HaV. Han berättar att visualiseringarna ger en övergripande bild av de olika delarna i arbetet.

– Det handlar om samverkan inför omprövningarna, vattenkraftsägarnas ansökningar samt mark- och miljödomstolarnas avgöranden, säger han.

Exempel på frågor som besvaras i verktyget är: Hur många vattenkraftverk har lämnat in en ansökan? Vilka omprövningar är avgjorda? Vilka olika typer av miljöåtgärder har beslutats?

Data från domstolar och länsstyrelser

Strömmen bygger på data som HaV samlar in från mark- och miljödomstolarna och länsstyrelserna. Data samlas in manuellt och uppdateras inte i realtid. HaV har som ambition att uppdatera informationen i Strömmen tre till fyra gånger per år. Tekniken som ligger till grund för Strömmen är ett business intelligence-verktyg som används för många olika funktioner på HaV.

– Vi anser att koordinater för vattenkraftverken är känslig information och därför visas de inte i verktyget. Vi arbetar med att ta fram exportfunktioner i Strömmen, säger Anders Skarstedt.

Du hittar Strömmen här

Mer information om omprövningarna, samverkan och miljöpåverkan

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2024-05-29
Sidansvarig: Webbredaktion