Aktuellt 3 juli 2023

Sök ekonomiskt bidrag för att delta i Ices

Ansökningsperioden är förlängd med sista ansökningsdag 20 september 2023.

Foto: Natalie Greppi/Havs- och vattenmyndigheten

Forskningsrådet Formas bidrar med 500 000 kr till svenska forskare för att delta i olika arbetsgrupper inom det Internationella havsforskningsrådet, Ices, under 2023.

Syftet är att stödja ett mer långsiktigt kunskapsbyggande, en kompetensbreddning samt att skapa ett bredare nätverk av forskare som kan bidra till den plattform för havsmiljöforskning som Ices utgör.

– Svenska forskare som deltar i expertgrupper inom Ices tillför expertis. Samtidigt kan de ta del av kunskap från hela världen, säger Emma Sernland, utredare vid HaV.

I samråd med HaV och Sveriges delegat i Ices vetenskapliga kommitté bistår Havsmiljöinstitutet Formas med att göra ett urval bland de ansökningar som kommer in. Baserat på detta underlag fattar Formas beslut om vilka forskare som ska få bidrag. Budgeten beräknas täcka kostnader för sammanlagt åtta forskare att delta i olika arbetsgrupper. Ansök senast den 20 september 2023.

HaV arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

– Tack vare det nationella forskningsprogrammet hav och vatten kan vi öka Sveriges deltagande i ICES-arbetsgrupper som är viktiga för förvaltningen. Detta leder till bättre kunskap och beslutsunderlag för havsförvaltningen, inklusive EUs och den nationella förvaltningen av fisk, säger Mats Svensson, chef för havsförvaltningsavdelningen på HaV.

Läs mer på Havsmiljöinstitutets webbplats

Vad är Ices?

Ices är en mellanstatlig organisation med målsättningen att utveckla och dela vetenskaplig kunskap om marina ekosystem och de tjänster som dessa ger. Kunskapen används för att ge vetenskapliga råd om bevarande, förvaltning och hållbart nyttjande.
Redan idag deltar många svenska forskare i Ices olika arbetsgrupper och finansieras då främst av de myndigheter och institut som är uppdragsgivare. Det finns dock behov av en kompletterande finansiering, då forskning ofta har en lång tidshorisont.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2023-07-03
Sidansvarig: Webbredaktion