Aktuellt 8 mars 2023

HaV publicerar resultatet av riktade fiskerikontrollinsatser

Tillsammans med Kustbevakningen gör HaV regelbundet riktade insatser inom fiskerikontroll under begränsade tidsperioder, så kallade pådrag. De syftar till att kontrollera regelefterlevnaden inom specifika fisken och genomförs när dessa är som intensivast.

Trålen på väg upp.

Trål på väg upp. Foto: Jan-Erik Johansson

Resultaten av dessa pådrag publiceras löpande på HaV:s webbplats.

– Fiskerikontroll och arbetet med att öka regelefterlevnaden är en central del i förvaltningen av våra gemensamma fiskbestånd och marina ekosystem, säger Niclas Törnell, chef för HaV:s avdelning för fiskerikontroll.

– Anledningen till att vi publicerar informationen är att HaV och Kustbevakningen vill öka transparensen och visa resultaten av de riktade insatserna.

Med på fiskefartygen

Insatserna innebär till exempel att Kustbevakningen bordar fiskefartyg till havs och är med när en trål tas ombord och fångsten sorteras. HaV:s inspektörer genomför kontroller i hamn och kontrollerar bland annat att fångsten stämmer överens med de uppgifter som fiskaren har lämnat.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  2. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

  3. Aktuellt 2024-04-10

    Runt 10 procent av Sveriges Natura 2000-områden påverkas av vattenkraft. Nu stöttar HaV länsstyrelserna med 5 miljoner kronor så att de kan uppdatera de så kallade bevarandeplanerna.

Publicerad: 2023-03-08
Sidansvarig: Webbredaktion