Aktuellt 19 december 2022

HaV tillstyrker pausning av vattenkraftsprövning

Regeringen avser att flytta fram tidpunkten när vattenkraftsägarna i respektive prövningsgrupp ska lämna in sina ansökningar med ett år. HaV tillstyrker förslaget.

Jonsereds vattenkraftverk

Jonsereds vattenkraftverk vid Säveån. Kraftverket har fyra aggregat och uppfördes 1900-1903. Foto: Anna Erwander/HaV

Vattenkraftens miljöprövning, den så kallade NAP:en, har debatterats flitigt under året. Nu avser regeringen att flytta fram tidpunkten när vattenkraftsägarna i respektive prövningsgrupp ska lämna in sina ansökningar med ett år. Detta ska börja gälla redan från den 1 februari 2023.

”Bör begränsas”

Regeringen har haft ute en PM, promemoria, med förslaget på en snabbremiss. I förslaget framgår inget annat än att tidpunkterna flyttas fram. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) tillstyrker förslaget och anser att pausen ska begränsas till endast 12 månader.

– Det är rimligt att omprövningarna pausas för att det ska finnas tid att se över normsättningen och eventuellt föreslå förändringar, säger Anders Skarstedt, utredare vid HaV.

Kort om den nationella planen

Sveriges riksdag beslutade 2018 om förändringar i miljöbalken som innebar att Sveriges vattenkraftverk ska ha moderna miljövillkor. Det ska uppnås genom en omprövning av villkoren. Omprövningen ska ske enligt en nationell plan (NAP) för att inte alla vattenkraftverk ska behöva omprövas samtidigt. Största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Det är målet för NAP, som dåvarande regeringen beslutade om sommaren 2020.

Läs HaV:s yttrande här:

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-03-26

    I augusti 2023 drog Protect Baltic igång. Här berättar Jenny Hertzman, utredare på HaV:s enhet för internationell utveckling, mer om projektet.

  2. Aktuellt 2024-03-22

    Vilken är naturfilmaren Mattias Klums bästa vattenplats i Sverige? Vad betyder vatten för författaren och biologen Henrik Ekman? Vi har ställt frågor till några personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

  3. Aktuellt 2024-03-21

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag genomfört ett försök med kameror ombord på fiskefartyg och är nöjda med erfarenheterna från försöket. Det är främst lärdomar av operativ karaktär, något myndigheten kommer att ha nytta av nu när EU uppdaterat kontrollförordningen med bland annat krav på att vissa fartyg ska utrustas med kameror och sensorer.

Publicerad: 2022-12-19
Sidansvarig: Webbredaktion