Aktuellt 10 november 2022

”Vi strandstädar havsbotten!”

4 000 hummertinor, 850 havskräftburar, flera mil garn och kilometervis med trålvajer. Så många förlorade fiskeredskap har yrkesfiskare draggat upp från havsbotten utanför Tanums, Sotenäs, Lysekils, Orust och Tjörns kommuner sedan 2017.

Tusentals förlorade burar har plockats upp från havsbotten sedan 2017.

Tusentals förlorade burar har plockats upp från havsbotten sedan 2017.

– Man skulle kunna säga att vi strandstädar havsbotten, säger Per-Olof Samuelsson som är projektledare för spökfiskeprojekten i de fem kommunerna.

Gott samarbete

Draggningarna efter spökgarn finansieras av Jordbruksverket, Länsstyrelsen Västra Götaland och HaV. Per-Olof Samuelsson, som passar på att prisa det goda samarbetet med alla fiskare och myndigheter, är projektanställd av de deltagande kommunerna. En av hans uppgifter är att ansöka om medel och fördela uppdragen på de yrkesfiskare som utför själva draggningarna och proffsdykarna som också används – liksom att sammanställa alla siffror som rapporteras in.

– I år har det varit ganska blåsigt och under hummerfisket ligger draggningarna nere, så det har hittills inte blivit så mycket upplockat. Men under resten av 2022 räknar vi med att det ska bli full fart på arbetet igen.

Släpps tillbaka

Ett av bekymren med förlorade fiskeredskap är att de ligger kvar på havsbotten under lång tid och fortsätter att fånga både skaldjur och fiskar, till noll nytta. Per-Olof berättar att man hittar både levande och döda humrar i tinorna, liksom torskar och sandflundror – så kallat spökfiske.

– De fiskar och skaldjur som lever släpps tillbaka i havet, säger han.

Undviker ömtåliga områden

Draggningarna görs så försiktigt som möjligt för att inte skada känsliga bottnar och havsliv i onödan. Av det skälet utförs draggningarna mestadels på ler- och sandbottnar. Yrkesfiskarna undviker ålgräsängar, musselbankar och brunalgstångbälten. På känsliga och besvärliga ställen som bergsbranter, runt stenrev och sjömärken används dykare. Per-Olof konstaterar att man också har stor nytta av e-tjänsten Ghostguard, en webbsida där folk som är på sjön kan rapportera positionen på övergivna eller förlorade fiskeredskap.

Vad händer med alla tinor och burar som dras upp? De som är trasiga transporteras till den marina återvinningscentralen i Sotenäs kommun, Sveriges enda i sitt slag.

– Tinor som är hela och märkta med namn försöker vi återbörda till ägaren, säger Per-Olof Samuelsson.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-03-23

    80–85 procent av det marina skräpet i EU består av plast. Det är bakgrunden till att ett producentansvar för fiskeredskap ska införas. Ett samverkansprojekt, som nu slutrapporteras, mellan HaV och en rad aktörer ger grunden.

  2. Aktuellt 2023-03-21

    Du är generaldirektör på HaV och en av talarna vid FNs vattenkonferens i New York 22-24 mars.

  3. Aktuellt 2023-03-20

    Jobbar du i en ideell organisation som vill få hållbart fiske i Östersjöregionen? Då finns det pengar att söka.

Publicerad: 2022-11-10
Sidansvarig: Webbredaktion