Aktuellt 20 oktober 2021

GhostGuard – ett enkelt sätt att rapportera in förlorade fiskeredskap

Om du hittar övergivna fiskeredskap eller har förlorat fiskeredskap kan du rapportera det på GhostGuard.

Ordentligt märkta redskap gör det lättare att få tillbaka dem om man skulle förlora dem. Foto: Maja Kristin Nylander

Ordentligt märkta redskap gör det lättare att få tillbaka dem om man skulle förlora dem. Foto: Maja Kristin Nylander

– Med det här webbverktyget vill vi erbjuda fritidsfiskare ett enkelt och effektivt sätt att hantera information om förlorade fiskeredskap, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare på HaV.

Förlorade fiskeredskap, som nät, burar eller hummertinor, kan fortsätta att fånga fisk och skaldjur utan att någon tar hand om denna fångst, så kallat spökfiske. Däggdjur, fiskar och fåglar kan snärja in sig i redskapen och kvävas. Redskap som ligger kvar i haven kan vid nötning bilda små plastpartiklar som förorenar den marina miljön.

– Spökgarn är svåra för naturen att bryta ner. De kan ligga kvar på havsbotten och fiska i många år och göra stor skada på det marina djurlivet och fiskebestånden. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att rapportera förlorade redskap, säger Lisa Bredahl Nerdal.

I GhostGuard kan du skriva in redskapets koordinater. Du kan också se var förlorade fiskeredskap har hittats. Alla rapporterade observationer och bärgade redskap kan ses i en karta. Det underlättar vid städinsatser som exempelvis draggning.

– Har man märkt sitt fiskredskap ordentligt och beständigt så kan redskapen återlämnas till sin ägare när upptags- och draggningsinsatser görs.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Publicerad: 2021-10-20
Sidansvarig: Webbredaktion