Aktuellt 6 september 2021

Över tusen illegala ålryssjor upplockade

De senaste fem åren har HaV:s fiskerikontrollanter tagit upp och förverkat* över tusen illegala ålryssjor. Ålen är akut hotad och får bara fiskas av dem som har tillstånd.

Ålen är akut hotad och får bara fiskas av dem som har tillstånd. I sötvatten finns det vissa vattenområden som är undantagna från ålfiskeförbudet och där fritidsfiske är tillåtet. Foto: Sebastian Hemberg

Tobias Jeppson är fiskerikontrollant vid HaV och stationerad i Karlskrona. Det är just i havet kring Blekinge och i viss mån Skåne som de allra flesta beslagen har gjorts, berättar han. Och kontrollanternas arbete ger goda resultat.

– Vi är mitt i årets säsong, men trenden från 2020 ser ut att fortsätta. Vi ser en tydlig minskning av det illegala fisket i de områden som vi övervakar regelbundet. På några platser verkar det ha upphört helt, konstaterar han.

Nästa år räknar Tobias Jeppson med att han och hans kollegor ska kunna övervaka fler områden.

– Ja, vi kommer att göra fler insatser, både i Blekinge och Skåne, men även uppåt Kalmar och Öland.

Hittar ni många levande ålar i de illegala ryssjorna?

– Det händer, häromdagen plockade vi upp tolv ryssjor som sammanlagt innehöll 129 levande ålar. De fick friheten åter.

Vad händer med de beslagtagna ryssjorna?

– De bränns upp. Metalldelar som blir kvar går till återvinning.

”Suverän hjälp”

2017 fick HaV:s fiskerikontrollanter i Blekinge en egen båt, vilket underlättade arbetet rejält. Tidigare lånade de en båt från länsstyrelsen. 2019 började de även använda drönare för att kunna lokalisera illegala fiskeredskap från luften.

– Drönarna är en suverän hjälp. De är ett väldigt bra komplement till båten och vi har kunnat hitta mängder av illegala fiskeredskap tack vare dem, säger Tobias Jeppson.

* Att något är förverkat betyder att det tillfaller staten eller förstörs.

Kontrollen av ålfisket är en del av HaV:s arbete för att nå miljömålen ”Levande sjöar och vattendrag” och ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”. Läs mer här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2021-09-06
Sidansvarig: Webbredaktion