Aktuellt 30 juni 2021

10 år med havsplanering

Havsplanering är till för att havet ska kunna nyttjas hållbart – nu och i framtiden. I slutet av 2019 överlämnades Sveriges första förslag till havsplaner till regeringen. I år är det tio år sen startskottet gick för HaV:s arbete på området.

– Utgångspunkten är att hav, liksom land, behöver ekosystembaserad fysisk planering. Havet kan användas på en mängd olika sätt, men det måste göras klokt och framtidsinriktat. Konkret handlar det om att låta traditionella intressen, som fiske och sjöfart, samsas med nya verksamheter som till exempel vindkraft och sandutvinning. På allt detta kommer också totalförsvarets krav som måste tillgodoses. Havsplanering handlar om att avväga mellan intressen för att hitta den mest lämpliga och hållbara användningen av havet, säger Jan Schmidtbauer Crona, utredare på Havsplaneringsenheten.

Läs hela artikeln om havsplanering genom åren.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2021-06-30
Sidansvarig: Webbredaktion