Aktuellt 21 juni 2021

Allt fler fiskar på sin fritid

Under 2020 ägnade sig ungefär 1,7 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång. Den art som släpps tillbaka i störst utsträckning är gädda. Det här visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fritidsfiske i insjö i Halland

Under 2020 ökade intresset för fritidsfiske och ungefär 1,7 miljoner personer fiskade minst en gång i svenska vatten. Foto: Natalie Greppi

– Vi gör den här enkäten varje år och ser över tid att fritidsfiske blir allt populärare. Ökningen under 2020 kan ha ett samband med pandemin. Allt fler vistas i naturen och då får fisket också ett uppsving, säger Gustav Enhol Blomqvist, utredare vid HaV.

Licens för att sälja havsfångad fisk

Sedan 2011 har det genom den gemensamma fiskeripolitiken i EU beslutats om ett försäljningsförbud för fritidsfiskets fångster från havet. Det krävs alltså fiskelicens för att få sälja fisk från havet.
– Denna bestämmelse finns inte för fiske i sjöar och vattendrag, påpekar Gustav Enhol Blomqvist.
Med fritidsfiske avses allt fiske som inte sker med stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske. Frågorna i enkäten gäller fritidsfiske i Sverige, främst under 2020. Enkäten sändes ut av SCB under maj 2020 till januari 2021. Havs- och vattenmyndigheten är statistikansvarig myndighet inom fiskets område.

Några fakta från enkäten

  • Under 2020 ägnade sig ungefär 1,7 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, varav 1,2 miljoner män och 0,5 miljoner kvinnor. Detta gäller personer som är folkbokförda i Sverige, i åldern 16–80 år.
  • Antal fiskedagar uppgick 2020 till omkring 16,8 miljoner och antalet redskapsdagar till cirka 18,2 miljoner. I genomsnitt var cirka hälften av dessa dagar ifrån antingen en privat båt eller en turbåt.
  • Den fångst som behölls uppskattas till 7 400 ton från sjöar och vattendrag. Bland de viktmässigt dominerande arterna i den fångst man behöll märks främst kräfta och abborre. Den art som släpps tillbaka i störst utsträckning är gädda. Över 80 procent av samtliga gäddfångster återutsätts.
  • Behållen fångst från havet uppskattas till cirka 4 900 ton. Den behållna fångsten bestod främst av makrill, sill/strömming samt torsk. Även i havet är det gäddan som är den art som återutsätts i störst utsträckning.
  • Fritidsfiskets sammanlagda utgifter inklusive investeringar var enligt undersökningen omkring 14 miljarder kronor under 2020. Exklusive investeringar uppgår denna summa till cirka 4,6 miljarder kronor.

Fritidsfiske i hav, sjöar och vattendrag

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för officiell statistik inom fiskets område. Statistiken har på HaV:s uppdrag producerats av Statistiska centralbyrån, SCB.

Fångststatistik för fritidsfisket

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  2. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

  3. Aktuellt 2024-04-10

    Runt 10 procent av Sveriges Natura 2000-områden påverkas av vattenkraft. Nu stöttar HaV länsstyrelserna med 5 miljoner kronor så att de kan uppdatera de så kallade bevarandeplanerna.

Publicerad: 2021-06-21
Sidansvarig: Webbredaktion