Arkiv - Aktuellt 21 juni 2021

Allt fler fiskar på sin fritid

Under 2020 ägnade sig ungefär 1,7 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång. Den art som släpps tillbaka i störst utsträckning är gädda. Det här visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fritidsfiske i insjö i Halland

Under 2020 ökade intresset för fritidsfiske och ungefär 1,7 miljoner personer fiskade minst en gång i svenska vatten. Foto: Natalie Greppi

– Vi gör den här enkäten varje år och ser över tid att fritidsfiske blir allt populärare. Ökningen under 2020 kan ha ett samband med pandemin. Allt fler vistas i naturen och då får fisket också ett uppsving, säger Gustav Enhol Blomqvist, utredare vid HaV.

Licens för att sälja havsfångad fisk

Sedan 2011 har det genom den gemensamma fiskeripolitiken i EU beslutats om ett försäljningsförbud för fritidsfiskets fångster från havet. Det krävs alltså fiskelicens för att få sälja fisk från havet.
– Denna bestämmelse finns inte för fiske i sjöar och vattendrag, påpekar Gustav Enhol Blomqvist.
Med fritidsfiske avses allt fiske som inte sker med stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske. Frågorna i enkäten gäller fritidsfiske i Sverige, främst under 2020. Enkäten sändes ut av SCB under maj 2020 till januari 2021. Havs- och vattenmyndigheten är statistikansvarig myndighet inom fiskets område.

Några fakta från enkäten

  • Under 2020 ägnade sig ungefär 1,7 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, varav 1,2 miljoner män och 0,5 miljoner kvinnor. Detta gäller personer som är folkbokförda i Sverige, i åldern 16–80 år.
  • Antal fiskedagar uppgick 2020 till omkring 16,8 miljoner och antalet redskapsdagar till cirka 18,2 miljoner. I genomsnitt var cirka hälften av dessa dagar ifrån antingen en privat båt eller en turbåt.
  • Den fångst som behölls uppskattas till 7 400 ton från sjöar och vattendrag. Bland de viktmässigt dominerande arterna i den fångst man behöll märks främst kräfta och abborre. Den art som släpps tillbaka i störst utsträckning är gädda. Över 80 procent av samtliga gäddfångster återutsätts.
  • Behållen fångst från havet uppskattas till cirka 4 900 ton. Den behållna fångsten bestod främst av makrill, sill/strömming samt torsk. Även i havet är det gäddan som är den art som återutsätts i störst utsträckning.
  • Fritidsfiskets sammanlagda utgifter inklusive investeringar var enligt undersökningen omkring 14 miljarder kronor under 2020. Exklusive investeringar uppgår denna summa till cirka 4,6 miljarder kronor.

Fritidsfiske i hav, sjöar och vattendrag

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för officiell statistik inom fiskets område. Statistiken har på HaV:s uppdrag producerats av Statistiska centralbyrån, SCB.

Fångststatistik för fritidsfisket

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-08

    Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

  2. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  3. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  • Gustav Blomqvist
  • Utredare
  • Fiskeregleringsenheten
  • Tel: 010-6986259
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2021-06-21
Sidansvarig: Webbredaktion