Aktuellt 23 april 2021

Fler Gullspångslaxar behövs

Laxarna måste bli betydligt fler om vi ska kunna rädda den hotade Gullspångslaxen. Det kräver i sin tur en omfattande restaurering av Gullspångsälvens nedre delar. Det konstateras i slutrapporten från projektet GRAP (GullspångRiverActionPlan).

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen, en art som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Länsstyrelsen i Västra Götaland har under tre år drivit samarbetsprojektet GRAP tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro, Gullspångs kommun, Gullspångsälvens vattenvårdsförbund, Fortum och Havs- och vattenmyndigheten.

– Projektet har gett ny och viktig kunskap om värdet av att bevara Gullspångslaxen och vad som behöver göras. Denna kunskap blir till stor nytta när vattenkraften i älven ska miljöanpassas, säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.

I rapporten konstateras att antalet leklaxar måste öka från dagens nivå på några tiotal till flera hundra. Det kräver i sin tur en omfattande restaurering av Gullspångsälven. Mest nytta för pengarna verkar åtgärder i nedre delen av älven ha.

Exakt vilka åtgärder som ska prioriteras och genomföras är inte klart, men nya miljövillkor för Gullspångs kraftverk år 2023 kan bli en viktig pusselbit i arbetet.

Slutrapporten innehåller både historia, nulägesbeskrivning, resultat från nya undersökningar och utredningar om olika åtgärder.

Se också: https://www.gullspangslaxen.se/

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2021-04-23
Sidansvarig: Webbredaktion