Aktuellt 26 mars 2021

Hitta på sidan

”Ett viktigt policydokument för jordbruks- och vattensektorn”

En ny rapport från Europeiska miljöbyrån lyfter fram jordbrukets roll för att uppnå en förbättrad status för ytvatten och grundvatten när framtida åtgärder planeras i avrinningsområden.

foto från jordbruksmark

Foto:Natalie Greppi

Fysisk påverkan inom jordbruket, utöver övergödning, är viktiga orsaker till att svenska sjöar och vattendrag inte uppnår god ekologisk status. Dikning, rätning av befintliga vattendrag eller sjösänkning är några exempel. Miljöbyråns rapport är ett viktigt policydokument för jordbruks- och vattensektorn – bland annat tas upp hur man samlat bör se på de här frågorna.

– Jag tror att många som arbetar inom dessa områden kan ha stor nytta av innehållet, säger Jonas Svensson, utredare vid HaV.

– Rapporten presenterar värdefull statistik från medlemsländerna som bland annat visar på jordbrukets direkta och indirekta påverkan på vattenmiljön. Den ger också förslag på konkreta åtgärder och hållbara lösningar som kan minska graden av påverkan.
Rapporten från miljöbyrån (som är på engelska) tar också upp svenska exempel på hur vissa kärnfrågor har hanterats.

Samverkan med Jordbruksverket

HaV arbetar kontinuerligt tillsammans med Jordbruksverket för att ta fram underlag till prioritering av vattenåtgärder som minskar jordbrukets påverkan på vatten. Ett exempel är en nationell strategi för prioritering av vattenåtgärder. Målet har varit att skapa förutsättningar för såväl ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk som en god vattenmiljö.

Jonas Svensson berättar att Europeiska miljöbyråns rapport refererar till det konstruktiva samarbetet mellan HaV och Jordbruksverket i ett delprojekt med fokus på jordbrukets fysiska påverkan på vattenmiljön.

– Vårt samarbete har resulterat i ett flertal viktiga publikationer med bäring på vattenförvaltningens genomförande i jordbrukslandskapet.

Här finns rapporten från Europeiska miljöbyrån: Water and agriculture: towards sustainable solutions — European Environment Agency (europa.eu)

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  2. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

  3. Aktuellt 2024-04-10

    Runt 10 procent av Sveriges Natura 2000-områden påverkas av vattenkraft. Nu stöttar HaV länsstyrelserna med 5 miljoner kronor så att de kan uppdatera de så kallade bevarandeplanerna.

Publicerad: 2021-03-26
Sidansvarig: Webbredaktion