Aktuellt • 26 mars 2021
”Ett viktigt policydokument för jordbruks- och vattensektorn”
En ny rapport från Europeiska miljöbyrån lyfter fram jordbrukets roll för att uppnå en förbättrad status för ytvatten och grundvatten när framtida åtgärder planeras i avrinningsområden.

Foto:Natalie Greppi
Fysisk påverkan inom jordbruket, utöver övergödning, är viktiga orsaker till att svenska sjöar och vattendrag inte uppnår god ekologisk status. Dikning, rätning av befintliga vattendrag eller sjösänkning är några exempel. Miljöbyråns rapport är ett viktigt policydokument för jordbruks- och vattensektorn – bland annat tas upp hur man samlat bör se på de här frågorna.
– Jag tror att många som arbetar inom dessa områden kan ha stor nytta av innehållet, säger Jonas Svensson, utredare vid HaV.
– Rapporten presenterar värdefull statistik från medlemsländerna som bland annat visar på jordbrukets direkta och indirekta påverkan på vattenmiljön. Den ger också förslag på konkreta åtgärder och hållbara lösningar som kan minska graden av påverkan.
Rapporten från miljöbyrån (som är på engelska) tar också upp svenska exempel på hur vissa kärnfrågor har hanterats.
Samverkan med Jordbruksverket
HaV arbetar kontinuerligt tillsammans med Jordbruksverket för att ta fram underlag till prioritering av vattenåtgärder som minskar jordbrukets påverkan på vatten. Ett exempel är en nationell strategi för prioritering av vattenåtgärder. Målet har varit att skapa förutsättningar för såväl ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk som en god vattenmiljö.
Jonas Svensson berättar att Europeiska miljöbyråns rapport refererar till det konstruktiva samarbetet mellan HaV och Jordbruksverket i ett delprojekt med fokus på jordbrukets fysiska påverkan på vattenmiljön.
– Vårt samarbete har resulterat i ett flertal viktiga publikationer med bäring på vattenförvaltningens genomförande i jordbrukslandskapet.
Här finns rapporten från Europeiska miljöbyrån: Water and agriculture: towards sustainable solutions — European Environment Agency (europa.eu)
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2023-12-05
Självlysande genmodifierade akvariefiskar, så kallad Glofish, är inte tillåtna i Sverige eller inom EU. Trots det förekommer det att privatpersoner försöker sälja Glofish.
-
Aktuellt • 2023-12-04
På webbsajten Båtretur får du hjälp att skrota din gamla uttjänta fritidsbåt eller tvåtaktsmotor med förgasare på ett miljöklokt sätt. Skrotningsstödet är tidsbegränsat till och med den 31 december 2024.
-
Aktuellt • 2023-12-01
I uppdraget har HaV analyserat olika förutsättningar för normsättningen i vattenförvaltningen för att skapa ännu bättre förutsättningar för avvägning mellan skydd av miljön och vattenanvändning för samhällsnyttiga funktioner, som exempelvis livsmedels- och energiproduktion.