Aktuellt 18 september 2020

Dags för hummerfiske

Premiär för hummerfisket 2020 är den 21 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.

Hummertina

Premiär för hummerfisket 2020 är den 21 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.

När man fiskar efter hummer får man bara använda hummertina.

– Får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Det är HaV som är ansvarig myndighet för våra svenska hummerbestånd och tar fram reglerna för fisket. De baseras bland annat på biologisk rådgivning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och är till för att fisket ska bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt.

Martin Karlsson lyfter fram några av de regler som gäller: Det är viktigt att märka sina redskap och sumpar och att visa hänsyn till andra fiskare.

– Se även alltid till att tynga ner linan från fiskekulan så att linan inte ligger och flyter i ytan med risk för att du själv eller någon annan kör sönder den, säger han.

Rapportera in misstänkt amerikansk hummer

Ibland kan fiskare få upp humrar som inte hör hemma i svenska vatten. Den amerikanska hummern (Homarus americanus) hittades första gången 2008 i svenska vatten.

– Ett bekymmer med den amerikanska hummern är att den kan bära med sig sjukdomar eller parasiter. Detta kan i sin tur drabba våra svenska humrar, förklarar Martin Karlsson.

För att få bättre kunskap om hur utbrett problemet är utlovar Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, en del av SLU, en belöning på 500–1 000 kr (beroende på vikt) för humrar som misstänks vara amerikanska, men först efter godkännande per telefon. Fiskaren ringer alltså direkt från båten. Belöning delas även ut för humrar, både europeiska och amerikanska, som misstänks vara sjuka. De kan till exempel ha många mörka fläckar på skalet, ett tecken på så kallad shell disease.

Telefonnumren till Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är: 070-306 87 75, 076-840 77 97

Satsning kring förlorade fiskeredskap

Var rädd om dina redskap. Varje år förloras över 3000 hummertinor, som blir kvar i havet. Förlorade redskap försätter att fånga fisk och skaldjur i 10-20 år. Helt i onödan.

Just nu genomför vi en satsning kring förlorade fiskeredskap tillsammans med Håll Sverige Rent.

Publicerad: 2020-09-18
Sidansvarig: Webbredaktion