Satsning på selektivt fiske

Nästa år införs landningsskyldighet för vissa fiskarter i Östersjön och i Västerhavet

- Syftet är att nå ett långsiktigt hållbart fiske och reglerna är en viktig del i den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU. Som ett led i detta arbete kommer vi under fyra år att fördela totalt 38 miljoner till projekt som utvecklar redskap och metoder för ett selektivt fiske, säger Andreas Sundelöf på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fiskare slänger ibland fångster överbord, antingen levande eller död fisk. Skälet kan exempelvis vara att göra sig av med arter där kvoterna är slut, eller om fiskarna är för små.

I EU:s nya fiskeripolitik blir fiskare skyldiga att ta i land all fisk man tar upp med vissa undantag.  Landningsskyldigheten innebär att alla fångster ska registreras  samt i de flesta fall tas i land och räknas av från kvoterna. Fiskar som är för små får inte säljas som människoföda. De nya reglerna ska driva på utvecklingen mot ett mer selektivt fiske och leda till pålitligare fångstuppgifter. Reglerna kommer att införas stegvis mellan 2015 och 2019 för stora delar av det kommersiella fisket i EU:s vatten.

De 38 miljonerna i HaV-satsningen ska gå till projekt som leder till färre bifångster, att mindre mängd oönskad fisk fångas och att överlevnaden av återutsatt fisk ökar.

Läs hela pressmeddelandet här

Läs mer om vårt uppdrag

Hela regeringsuppdraget

Publicerad: 2014-04-08
Sidansvarig: Webbredaktion