Nytt om fiskeregler • 28 april 2025
Nytt system för hantering av fångstintyg 2026
Från och med den 10 januari 2026 kommer Fångstintygsportalen att ersättas av ett EU-gemensamt system (Catch) för dokumentation i samband med import och export av fiskeriprodukter.
Det innebär att alla importörer, exportörer och ombud från och med det datumet måste använda Catch för att upprätta och registrera fångstintyg och andra obligatoriska dokument. För de exportörer som idag hanterar fångstintyg för export via e-post innebär förändringen att de istället måste göra detta i Catch.
HaV kommer att återkomma med information om hur alla aktuella aktörer ska få
- tillgång till systemet,
- utbildning i hur Catch fungerar och
- det stöd som krävs i övrigt
för att övergången till Catch ska fungera så bra som möjligt.
Mer information
Ett utbildningsmaterial om Catch finns på EU-kommissionens hemsida.
Här kommer löpande information på vår webbsida för Import och export.
Fler nyheter
-
Nytt om fiskeregler • 2025-04-07
EU har beslutat att införa en förbudsperiod för fiske efter ål i havet från 15 september 2025 till 15 mars 2026. Under förbudsperioden är det förbjudet att sumpa ål. Dessutom är allt fritidsfiske av ål fortsatt förbjudet i EU:s vatten.
-
Nytt om fiskeregler • 2025-03-27
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutar om ett nationellt tidsbegränsat förbud mot svenskt trålfiske efter pelagiska arter i centrala Östersjön utanför territorialhavet under augusti månad 2025. Tillsammans med den trålförbudsperiod som ministerrådet tidigare fastställt i TAC- och kvotförordning (EU) 2024/2903 innebär HaV:s beslut att svenska fartyg inte får bedriva trålfiske efter pelagiska arter utanför territorialhavets gräns under perioden 1 maj – 31 augusti i ICES delområden 25–27, 28.2 och 29.
-
Nytt om fiskeregler • 2025-03-20
På grund av minskade bestånd av öring i gotländska vattendrag beslöt HaV att förlänga fredningstiden med två månader i mynningsområden längs kusten under 2023 för att ge öringar som inväntar rätt vattennivå inför lekvandring upp i vattendragen ökat skydd.