Nytt om fiskeregler 3 juni 2024

Hitta på sidan

Nya krav på användning av pingers i höst

I höst införs ett obligatoriskt krav på användning av ljudskrämmare, så kallade pingers, vid garnfiske längs den svenska sydkusten.

Östersjötumlaren är klassad som akut hotad och oavsiktlig fångst av tumlare i garnfiskeredskap har bedömts som ett av de största hoten mot arten. För att ge den hotade Östersjötumlaren ytterligare skydd inför HaV till hösten ett obligatoriskt krav på användning av ljudskrämmare, så kallade pingers, vid garnfiske längs den svenska sydkusten.

Pingers skickar ut en högfrekvent signal som tumlaren uppfattar genom ekolokalisering, vilket gör att de lättare kan undvika fiskenät. Kravet förväntas träda i kraft den 1 oktober i år.

Läs hela nyheten här med bland annat karta över vilka områden som berörs.

Fler nyheter

  1. Nytt om fiskeregler 2024-07-03

    Nu kan du se dina fiskemöjligheter för nordhavsräka i Skagerrak och Kattegatt för perioden 1 juli 2024 – 30 juni 2025 i Fiskerätt.

  2. Nytt om fiskeregler 2024-06-28

    Även oavsiktliga bifångster ska släppas tillbaka.

  3. Nytt om fiskeregler 2024-06-26

    Tillfälliga demersala tillstånd för fiskelicensinnehavare med tillstånd för räkfiske i Skagerrak/Kattegatt kommer utfärdas från den 1 juli 2024 och gälla tills dess att slutliga beslut om demersala fiskemöjligheter för nordhavsräka i Skagerrak/Kattegatt skickas ut.

Publicerad: 2024-06-03
Sidansvarig: Webbredaktion