Blekinges gäddbestånd får utökat skydd

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat om nya fredningsområden för gäddorna i Blekinges skärgård. Åtgärderna är ett första steg i arbetet med att ge det minskande gäddbeståndet en chans att återhämta sig. Bestämmelserna gäller från 1 april 2020.

Nu införs tio nya fredningsområden i Blekinge län där allt gäddfiske är förbjudet under perioden 1 januari – 31 maj. I ytterligare ett område förbjuds fiske mellan den 15 september och 31 maj. Därutöver förlängs fredningstiden i sju redan befintliga fredningsområden.

Bakgrunden till beslutet är sviktande rekrytering av kustlekande gädda och ett ökande fisketryck från både fritidsfisket och yrkesfisket på gädda inom Blekinges kustområden. Det har fått länsstyrelsen i Blekinge att be Havs- och vattenmyndigheten att fatta beslut om nya fredningsområden.

Länsstyrelsen ska följa upp effekterna av beslutet och tittar också vidare på behovet av mer generella bestämmelser till skydd för gäddbestånden

Innan förslaget till fredningsområden blev verklighet har Havs- och vattenmyndigheten lyssnat på synpunkter från en rad aktörer; såväl myndigheter och kommuner som yrkes- och sportfiskare.

Nya förskrifter 2020

Kartbilder Pdf, 1.5 MB..

Publicerad: 2020-03-25
Sidansvarig: Webbredaktion