Havsplaneringsnyheter 1 februari 2024

Esbosamråd om ändrade havsplaner

Mellan november 2023 och februari 2024 pågår Esbosamråd med berörda grannländer om förslag till ändrade havsplaner.

Lillgrunds vindkraftpark i Öresund. 5

Lillgrunds vindkraftspark i Öresund. Foto: Ingvar Lagenfelt

Översatta samrådshandlingar finns tillgängliga på Havs- och vattenmyndighetens engelska webbplats: Proposal for the Swedish Espoo-consultation.

Esbokonventionen

Den så kallade Esbokonventionen antogs 1991 i Esbo i Finland, och heter egentligen Konvention om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang. Den innebär att länder i ett tidigt skede i en planeringsprocess ska underrätta sina grannländer om den planering som är på gång, och i nästa steg hålla samråd med dem om planerna och medföljande miljökonsekvensbeskrivningar.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2024-02-01
Sidansvarig: Webbredaktion