Arkiv - Aktuellt • 14 februari 2022
Projekt ska stärka lokal samverkan i tre kustområden
Starkare lokal samverkan i Stockholms skärgård, Södra Bottenhavet och fjordarna runt Orust och Tjörn (8+fjordar). Det är målet för ett projekt som HaV startade 2021.
Projektet ska utveckla en regional förvaltningsmodell för ekosystembaserad havsförvaltning som bidrar till att vi når våra övergripande miljömål.
– Det innebär att modellen ska ta hänsyn till att olika arter i ett ekosystem påverkar varandra och att samspelet mellan människa och miljö spänner över flera sektorer i samhället, förklarar Max Vretborn, nationell projektledare och utredare vid HaV.
Olika former och modeller prövas
I tre piloter prövas olika former och modeller för att driva på och stärka samverkan mellan lokalt, regionalt och nationellt förändringsarbete. I pilotområdena samlas kommuner, regioner och länsstyrelser som förvaltar eller arbetar med havsmiljön och intressenter som nyttjar eller är engagerade i havsmiljöns tillstånd och utveckling. Det inkluderar representanter från den blå näringen, exempelvis fisket (fritidsfiskare, yrkesfiskare), småbåtshamnar och turistnäringen, samt intresseföreningar såsom fågelskådare med flera.
– De lärdomar som dras ska bli en nationell vägledning för en regional ekosystembaserad havsförvaltning, säger Max Vretborn.
– Det är inspirerande att se vilket engagemang det finns för den lokala kust- och havsmiljön i de olika pilotområdena. I en ekosystembaserad havsförvaltning är det viktigt att få ta del av många olika perspektiv så det känns kul att vi har ett brett deltagande från många olika aktörer.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2024-12-13
Tio forskningsprojekt får dela på cirka 40 miljoner kronor för att öka kunskapen inom området ekosystembaserad akvatisk förvaltning.
-
Aktuellt • 2024-12-12
Mer fiske av gråsej och marulk. Mindre av torsk och kummel, och oförändrad nivå för havskräfta. Nu har EU:s fiskeministrar kommit överens om kvoterna för Västerhavet under 2025.
-
Aktuellt • 2024-12-04
Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter, däribland Havs- och vattenmyndigheten, och organisationer i en rapport till regeringen.