Aktuellt • 16 maj 2025
Tumlarens dag
På söndag 18 maj riktas ljuset på en av världens minsta valar, tumlaren. Populationen i Östersjön är akut hotad. Om du ser en tumlare (död eller levande) kan du rapportera i Naturhistoriska riksmuseets formulär på webben.

Tumlare, (Phocoena phocoena, Linnaeus, 1758) är den enda valart som förekommer året runt i haven kring Sverige. Foto: Susanne Viker
Tumlare (Phocoena phocoena) förekommer i kalla och tempererade vatten på norra halvklotet. I svenska vatten finns tre populationer: Nordsjö-, Bälthavs- och Östersjöpopulationen.
– Östersjöpopulationen är klassad som akut hotad. Det finns troligen bara runt 500 djur kvar, säger Susanne Viker, utredare vid HaV som arbetat fram ett åtgärdsprogram för den lilla valen.
Viktigt få rapporter om tumlare
Om man ser en tumlare, död eller levande, så kan man rapportera det via Naturhistoriska riksmuseets formulär.
Naturhistoriska riksmuseet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tar gemensamt in djur för obduktion och provtagning, på uppdrag av HaV, som en del av svensk miljöövervakning. Både döda tumlare och bifångade tumlare är av intresse.
– Dödsorsak, hälsostatus, livsparametrar, reproduktion och miljögifter studeras för att ge en bättre bild av hur tumlare lever och vilka hot de står inför, säger Susanne Viker.
Bifångst största hotet
De största hoten mot tumlare är att de fastnar i fiskenät och drunknar. Skadliga ämnen, som till exempel PCB, kan påverka deras reproduktionsförmåga. Undervattensbuller från mänskliga aktiviteter kan störa deras kommunikation och utbredning.
Alla kan hjälpa till
Alla kan hjälpa till för att öka kunskapen om tumlare i svenska kust och havsområden. Om man fiskar och bifångar en tumlare, är man skyldig att rapportera det till polisen och det är bra att även ta kontakt med Naturhistoriska riksmuseet via deras rapporteringssida.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-07-01
Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.