Aktuellt • 31 mars 2025
Åtgärder i å ska hjälpa öringen
Gotländska Lummelundaån är ett viktigt vattendrag för havsöring. Nu väntar åtgärder som ska underlätta öringens liv och lek. HaV stöttar arbetet.

Del av Lummelundaån som restaurerats från stillastående damm till en strömsträcka. Foto: Peter Landergren/Länsstyrelsen Gotland.
Lummelundaån som rinner genom en storvuxen lövskogslund den sista delen mot havet är ett av de viktigaste vattendragen för havsöringen på nordvästra Gotland. Ån består delvis av en naturlig bäckfåra, och delvis av en grävd kanal. Lummelundaån är en känd havsöringslokal med hög medelvikt på lekfisken.
Känsliga för klimatförändringarna
Vattendragen på Gotland är generellt små och innehåller inte så mycket vatten. De gotländska landskapet är också kraftigt påverkat av utdikning, vilket gör att vattnet rinner snabbare ut i havet än det naturligt skulle göra. Det gör vattendragen extra känsliga för klimatförändringarna. Peter Landergren, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Gotland, är bekymrad över utvecklingen. Han berättar att torkan, som regelbundet drabbar Gotland under sommaren, numera drar ut på tiden och fortsätter in på höstkanten. Det slår hårt mot öringarna, som vandrar upp från havet för att leka i åarna på hösten.
– Vattendragen krymper och förvandlas till dödsfällor för de fiskar som inte lyckats ta sig därifrån. Vi måste helt enkelt få ut fisken i havet genom olika restaureringsåtgärder, säger Peter Landergren.
Kräva nya tankesätt
Christina Lindhagen är utredare på HaV. Hon anser att vi behöver ta höjd för klimatförändringarna när vi restaurerar vattendrag idag, vilket kan vara utmanande och kräva nya tankesätt.
– Att återställa vattenmiljöer är samtidigt en möjlighet för att skydda och bevara arter och populationer som annars riskerar att trängas bort eller försvinna i ett förändrat klimat, säger hon.

Betongdammen som ska rivas. Foto: Lars Vallin/Sportfiskarna
Riva stor damm
Biotopvård bedrivs regelbundet sedan många år tillbaka i Lummelundaån. 2019 byggdes till exempel en trappa i syfte att hjälpa havsöringen att passera ett vandringshinder. Nu närmast väntar ett rejält arbete; det handlar om att riva en stor damm som finns nära åns mynning vid havet. Lekfisk kan nämligen välja på två vandringsvägar som möts drygt 100 meter uppströms. Den ena åfåran leder till dammen vilket ställer till med problem. Kommer fiskarna upp i dammen väntar en mycket turbulent och starkt strömmande trappa. Få öringar klarar att passera detta vandringshinder. De som ändå lyckas är mycket slitna och försvagade. Det kan göra att leken störs eller uteblir.
– De fiskar som vandrar nedströms efter lek och väljer denna väg riskerar att fångas i dammen och där dö när den senare på säsongen torkar ut, säger Peter Landergren.
Ökad överlevnad
Det praktiska arbetet med att riva dammen ska utföras av Sportfiskarna, som samverkar med markägarna runt ån och Länsstyrelsen Gotland. HaV stöttar arbetet finansiellt. Totalkostnaden beräknas bli cirka två miljoner kronor. Rivningen väntas ge en rad konkreta effekter för öringen. Dit hör ökad rekrytering (hur många fiskar som föds varje år) och ökad överlevnad och återutvandring av lekfisk. Rivningsarbetet väntas vara klart 2026.

Våra värdefulla vatten
Havs- och vattenmiljöanslaget, 1:11, är ett viktigt verktyg för att genomföra regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav. Under vinjetten ”Våra värdefulla vatten” gör vi nedslag och besöker platser där anslaget förvandlas till konkret nytta för vår gemensamma miljö.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2024-10-29
Nu har den första åtgärden inom jätteprojektet Improve Aquatic LIFE genomförts. 250 meter av Pjältån i Östergötland är återskapad genom att en betongkulvert har tagits bort. – Öring och flodnejonöga är två arter som nu får en bättre livsmiljö, säger Mathias Ibbe, projektkoordinator vid Länsstyrelsen Östergötland.
-
Aktuellt • 2024-05-22
De grunda havsvikarna i Östersjön är viktiga på många sätt. De är till exempel barnkammare för många fiskarter. I projektet Levande vikar undersöker forskare åtgärder för att restaurera grunda havsvikar. HaV är med och finansierar.
-
Aktuellt • 2024-01-16
Inom ramen för EU-projektet Ecostreams for LIFE ska en rad vattendrag och våtmarker i Norrland restaureras och få nytt liv. HaV är med och finansierar arbetet, som är en av Sveriges största vattenvårdssatsningar någonsin.