Aktuellt 29 oktober 2024

Bortriven betongkulvert gynnar fisklivet

Nu har den första åtgärden inom jätteprojektet Improve Aquatic LIFE genomförts. 250 meter av Pjältån i Östergötland är återskapad genom att en betongkulvert har tagits bort.
– Öring och flodnejonöga är två arter som nu får en bättre livsmiljö, säger Mathias Ibbe, projektkoordinator vid Länsstyrelsen Östergötland.

Grävskopa i bakgrund. Stor ring av betong i förgrund.

250 meter av Pjältån i Östergötland är återskapad genom att en betongkulvert har tagits bort. Foto: Fredrik Schlyter

Våra värdefulla vatten

Havs- och vattenmiljöanslaget, 1:11, är ett viktigt verktyg för att genomföra regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav. Under vinjetten ”Våra värdefulla vatten” gör vi nedslag och besöker platser där anslaget förvandlas till konkret nytta för vår gemensamma miljö.

Betongkulverten byggdes för 50 år sedan i samband med att riksväg 55 såg dagens ljus. Nu har den 60 meter långa och 200 ton tunga kulverten ersatts av en rejäl sträcka Pjältå som fått nytt liv.

– Parallellt med kulverten fanns den torrlagda naturfåran, 250 meter lång. Nu har vi rivit ut kulverten och pluggat igen den sträckningen så att vattnet åter rinner i naturfåran, berättar Mathias Ibbe.

Betongkulvert

Betongkulverten innan den revs bort. Foto: Fredrik Schlyter

Viktig för vandrande arter

Pjältån, som är ungefär fem kilometer lång, är ett kustmynnade vattendrag som rinner ut i Bråviken. Det betyder att den är viktig för fiskarter som vandrar från havet upp i sötvatten för att leka och föröka sig. I Pjältåns rena och klara vatten trivs bland annat öring och flodnejonöga. För öringen fungerar ån som en viktig barnkammare där de små fiskarna tillbringar sina första år innan de som smolt vandrar ut i havet.

Goda nyheter

Flodnejonögat är en diadrom art, vilket betyder att den vandrar mellan sötvatten och saltvatten. Som vuxen vandrar den från havet eller från en större sjö upp i åar och älvar för att leka i strömmande vatten. För båda arterna är utrivningen av betongkulverten, som kostat runt 200 000 kronor, goda nyheter.

– Nu har de fått bättre lek- och uppväxtmiljö, konstaterar Mathias Ibbe nöjt.

Över 500 åtgärder

HaV är den största medfinansiären när ett av Europas mest omfattande vattenrestaureringsprojekt, Improve Aquatic LIFE, drar igång hösten 2024. Närmare 400 miljoner kronor ska förbättra vattenmiljöer, minska klimatförändringarnas effekter och stärka hotade fisk- och musselbestånd i södra Sverige, där bland annat vattendrag, våtmarker och kustvatten ska restaureras. Under sju år ska aktörerna i projektet genomföra mer än 500 åtgärder.

Vatten släpps på i Pjältån.

Parallellt med kulverten fanns den torrlagda naturfåran, 250 meter lång. Nu rinner vattnet åter i naturfåran. Foto: Fredrik Schlyter

Faktaruta

Dessa deltar i Improve Aquatic LIFE: De nio Länsstyrelserna inom Västerhavets- och Södra Östersjöns vattendistrikt (Värmland, Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Östergötland) tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Karlstads universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Helsingborgs kommun, Tingsryds kommun och Sportfiskarna.
Dessa finansierar projektet: Förutom finansiering från EU (60 procent) medfinansierar HaV (22,5 procent och Naturvårdsverket (5 procent). Övriga partners står för cirka 12,5 procent.

Här kan du se inslag i SVT 1 oktober 2024 om Improve Aquatic LIFE.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-03-31

    Gotländska Lummelundaån är ett viktigt vattendrag för havsöring. Nu väntar åtgärder som ska underlätta öringens liv och lek. HaV stöttar arbetet.

  2. Aktuellt 2024-05-22

    De grunda havsvikarna i Östersjön är viktiga på många sätt. De är till exempel barnkammare för många fiskarter. I projektet Levande vikar undersöker forskare åtgärder för att restaurera grunda havsvikar. HaV är med och finansierar.

  3. Aktuellt 2024-01-16

    Inom ramen för EU-projektet Ecostreams for LIFE ska en rad vattendrag och våtmarker i Norrland restaureras och få nytt liv. HaV är med och finansierar arbetet, som är en av Sveriges största vattenvårdssatsningar någonsin.

Publicerad: 2024-10-29
Sidansvarig: Webbredaktion