Aktuellt 7 februari 2025

Digitalt verktyg ger fritidsbåtshamnar enklare miljöarbete

HaV-finansierade projektet Eko Marina ska ta fram ett digitalt stöd för att göra miljöarbetet enklare för svenska fritidsbåtshamnar.

Motorbåtar och segelbåtar förtöjda längs med båtbryggor i hamn. I bakgrunden syns grönska och hus på klippor framför en blå himmel.

Foto: Natalie Greppi.

Fritidsbåtshamnar klassas som miljöfarliga verksamheter enligt svensk miljölag, och det finns därför ett ansvar att kontinuerligt vidta åtgärder som skyddar både miljön och människors hälsa. Det innebär bland annat att förhindra kemikalieutsläpp och säkerställa att förbjudna båtbottenfärger inte används.

– Att ansvariga på fritidsbåthamnarna får det stöd de behöver för att upprätthålla ett hållbart miljöarbete är viktigt. Vi på Havs- och vattenmyndigheten ser fram emot detta nya digitala stöd och hur det kan vara en del i att minska påverkan från fritidsbåtshamnar i den akvatiska miljön, säger Josephine Rubia, utredare på HaV.

Beslutshjälp

Projektet Eko Marina drivs i samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Svenska Båtunionen (SBU) och Havs- och vattenmyndigheten. Syftet är att göra miljöinformation för fritidsbåtshamnar tillgängligt för alla och utveckla stöd som hjälper användarna att strukturera sitt miljöarbete, fatta välgrundade beslut i miljöfrågor och kommunicera detta arbete vidare till småbåtsägare.

– Genom att erbjuda ett lättillgängligt och användarvänligt verktyg hoppas vi kunna bidra till en mer hållbar utveckling av svenska fritidsbåtshamnar. Projektet är ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar framtid för svenskt båtliv och förvaltning av våra värdefulla kustvatten, säger Jane Ihrfors, expert inom marin- och miljögeologi på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det digitala stödet kommer finnas tillgängligt på Svenska Båtunionens webbplats. Det är öppet för alla och kommer att uppdateras med informationsmaterial och mallar med fokus på specifika områden som båtbottenbehandling, avfallshantering och hamnens infrastruktur.

Läs mer om projektet på IVL:s webbplats.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  2. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  3. Aktuellt 2025-04-23

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.

  • Josephine Rubia Johansson
  • Utredare
  • Havsmiljöenheten
  • Tel: 010-6986027
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-02-07
Sidansvarig: Webbredaktion