Aktuellt • 6 februari 2025
572 miljoner till åtgärder för en bättre havs- och vattenmiljö
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har fördelat årets bidrag till länsstyrelserna för åtgärder i havs-och vattenmiljö. Det kan vara restaurering av vattenmiljöer, åtgärder mot övergödning, kalkning mot försurning, skydd av värdefulla områden och arter samt åtgärder för att motverka invasiva främmande arter.

Juha Salonsaari från Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund från provtar sediment i Söderhamnsån. Fotograf: Daniel Rickström.
Anslagen HaV får från regeringen och fördelar till länsstyrelserna varje år är ett viktigt verktyg för att förbättra våra havs- och vattenmiljöer. Åtgärderna kommer genomföras både av länsstyrelserna själva och genom att de delar ut bidrag till kommuner, organisationer och ideella sammanslutningar.
LOVA-bidrag för olika typer av åtgärder
Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-bidrag) ökar i år till 235 miljoner kronor. Kommuner och ideella sammanslutningar kan söka bidrag hos länsstyrelsen för att finansiera lokala vattenvårdsprojekt. Länsstyrelserna själva kan också använda detta bidrag för en bättre havs- och vattenmiljö enligt ändamålen i LOVA-förordningen.
LOVA-bidraget har ett brett användningsområde som man bland annat kan använda till:
- åtgärder mot övergödning som våtmarker
- åtgärder som hindrar spridning av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar
- omhändertagande av förlorade fiskeredskap
- restaurering av havs- och vattenmiljöer
- att ta fram underlag och planer inför en åtgärd, för själva fysiska åtgärden samt för att sprida information eller att följa upp och utvärdera en genomförd åtgärd
- finansiera lokala åtgärdssamordnare som genom samverkan skapar fler åtgärder mot övergödning.
Kalkning, restaurering och fiskevård
162 miljoner kronor fördelas i år till kalkning för att motverka effekten av försurning av sjöar och vattendrag. Medlen fördelas av länsstyrelserna till framförallt kommuner som oftast är huvudmän för kalkningen i de områden där det behövs.
Medel till restaurering i marin och limnisk miljö ökar i år till 64 miljoner kronor. Stödet är en del av regeringens treåriga satsning på akvatisk restaurering. Länsstyrelserna kan använda bidrag själva eller täcka myndigheters, kommuners och organisationers kostnader för att planera, organisera och genomföra åtgärder samt för uppföljning och utvärdering av genomförda insatser och åtgärder.
23 miljoner kronor fördelas i år till fiskevårdsbidrag. Medlen används framför allt till olika fiskvårdsprojekt och fisketillsyn samt länsstyrelsernas arbete med ekosystembaserad fiskförvaltning.
Värdefulla havs- och vattenmiljöer, hotade arter och invasiva främmande arter
Medel till länsstyrelsernas arbete med att skydda värdefulla akvatiska miljöer ökar i år till 66,5 miljoner kronor. Stödet är en del av regeringens treåriga satsning på akvatiskt områdesskydd och har ett särskilt fokus på att förbättra miljön i Östersjön. Medlen används framförallt till att planera och inrätta skyddade områden.
12,8 miljoner kronor fördelas som basfinansiering för länsstyrelsernas arbete med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper. Medlen används till nationell koordinering av de enskilda programmen med nödvändiga åtgärder för att uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus. Exempelvis skapa nya livsmiljöer, ta fram ny kunskap och åtgärder för att stärka populationer.
Medel till länstyrelsernas arbete mot invasiva främmande arter i havs- och vattenmiljöer minskar till 9,1 miljoner koronor. Invasiva främmande arter hotar inhemska arter och ekosystem och därmed biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Bidraget finansierar bekämpning av invasiva främmande arter i fält samt arbetet med att förebygga introduktion och spridning, bland annat genom kommunikationsinsatser för att öka kunskapen om invasiva främmande arter.
Exempel på åtgärder
Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund är en av alla de lokala aktörer som genomför åtgärder med bidrag från HaV. Det är en ideell förening som arbetar på medlemmarnas uppdrag med att mäta vattenkvaliteten men även att genomföra åtgärder från fjäll till kust.
- Bidragen betyder väldigt mycket då vi är beroende av externa medel för att vi ska kunna arbeta med åtgärdssamordning och genomföra åtgärder, berättar Juha Salonsaari, vattenvårdskonsulent på vattenvårdsförbundet.
Juha berättar att vattenvårdsförbundet gjort en förstudie för strategisk vattenplanering som lett till att man nu tar fram en åtgärdsplan för avrinningsområdet inkluderat kuststräckan. Genom samarbetet har man redan genomfört flera konkreta åtgärder parallellt. Förra året fokuserade man främst på vandringshinder i kustmynnande vattendrag.
I år blir åtgärdsplanen klar och den kommer att skapa en viktig grund för det fortsatta arbetet. Förbundet planerar tillsammans med främst kommunerna att under året att restaurera ett par kustnära våtmarker och fortsätta åtgärda vandringshinder i övriga delar av avrinningsområdet. Juha berättar också att vattenvårdsförbundet fyller en viktig roll för att engagera och samordna åtgärdsarbetet. De jobbar i hela avrinningsområdet samt i kustområdet inom Söderhamns kommun.
- LOVA-bidraget är viktigt för oss, både för samordning och konkreta åtgärder. Men då bidraget inte täcker 100% av kostnaderna, vill vi också lyfta betydelsen av medfinansiering från till exempel naturskyddsföreningen, kommunal arbetstid och samarbeten med företag för att kunna finansiera åtgärdsarbetet i sin helhet.
Vill du söka bidrag till åtgärder?
Åtgärdsbidragen som HaV fördelar är viktiga för en bättre havs- och vattenmiljö. Men stöd och bidrag från andra finansiärer är också betydelsefulla. Vi har därför samlat bidrag från olika myndigheter och organisationer för att hjälpa lokala aktörer att hitta finansiering till sitt åtgärdsarbete.
Exempel på andra stora statliga bidrag som gynnar en bättre havs- och vattenmiljö är LONA-bidrag och jordbrukarstöd via strategisk plan. Även dessa delas ut via länsstyrelserna. Kontakta din länsstyrelse om du vill söka bidrag till åtgärder för att finansiera dina projektidéer.
Annan viktig finansiering från HaV
Ett annat kraftfullt verktyg för åtgärdsarbetet för en bättre havs- och vattenmiljö är HaV:s medfinansiering av projekt inom EU:s miljöprogram LIFE, där de länsstyrelser som är med i olika projekt har fått sammanlagt 44 miljoner kronor av HaV för årets arbete. Den största delen rör projekt med inriktning på restaurering av vattenmiljöer.
Se en film om restaurering
Se en kort film om restaurering som tagits fram inom projektet GRIP on LIFE där HaV bidragit med finansiering. Restaurering - enkla åtgärder i små vattendrag.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-03-10
Nu är Sveriges andra riskklassificeringen av främmande arter klar. Det är SLU Artdatabanken som genomfört arbetet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket.
-
Aktuellt • 2025-03-06
BSAP-fonden har nu öppnat en ny utlysning. Den ger finansieringsmöjligheter till projekt som tar itu med de viktigaste utmaningarna som Östersjön står inför. Ansök senast 18 april.
-
Aktuellt • 2025-03-05
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från och med den 15 mars 2025 inte är tillåtet att fiska sjurygg i svenska havsområden. Beslutet innebär också att oavsiktliga bifångster omedelbart ska återutsättas och gäller tillsvidare.