Aktuellt 4 december 2024

Samlade förslag till fortsatt säker dricksvattenförsörjning

Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter, däribland Havs- och vattenmyndigheten, och organisationer i en rapport till regeringen.

Skylt med texten "Dricksvatten" i landsbygdsmiljö.

Förslagen ska säkra en hållbar och trygg dricksvattenförsörjning i Sverige. Foto: Anna Ek/HaV

I Sverige arbetar flera olika myndigheter och organisationer på olika sätt med frågor som rör vårt dricksvatten. För att samordna arbetet på nationell nivå leder Livsmedelsverket sedan 2020 en nationell samordningsgrupp för dricksvatten, bestående av 15 myndigheter och organisationer. Dessa lämnar årligen en rapport till regeringen om vad som gjorts och vilka åtgärdsbehov de ser för framtiden.

– Förslagen ska säkra en hållbar och trygg dricksvattenförsörjning i Sverige – hela vägen från tillrinningsområdet, det område där vatten samlas och rinner mot samma vattendrag eller sjö, till vattentäkter och slutligen ut i kranen, säger Margareta Lundin Unger, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Bland förslagen som bedöms som mest angelägna finns
• fortsatt stöd för skydd av vattentäkter,
• beredskapslaboratorium för kemiska ämnen i dricksvatten i kris och höjd beredskap samt utredning om detsamma för radioaktiva ämnen,
• ökad finansiering till samordning och åtgärder för att kunna hantera miljögifter som PFAS,
• resurser för nationell insamling av data för att övervaka vattnets kvalitet.

Långsiktighet och klimatanpassning

Myndigheterna lyfter även en del behov som de menar bör övervägas eller bevakas framöver, exempelvis en långsiktig vattenhushållning och klimatanpassning av dricksvattenförsörjning.

– Rapporten ger en bred bild över hur vi arbetar mot att fortsatt ha tillgång till säkert dricksvatten, men också en samlad röst om vad som behövs för att trygga tillgång och leveransen ytterligare, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket och ordförande i den Nationella samordningsgruppen för dricksvatten.

Nationella samordningsgruppen ger kraft

Gruppen samlar representanter från 15 myndigheter och organisationer som tillsammans arbetar för att Sveriges dricksvattenförsörjning ska vara trygg och säker.

– Det är både värdefullt och effektivt att samordna våra respektive arbeten och tillsammans identifiera fortsatt behov för att säkra vårt viktigaste livsmedel. Det gör oss bättre förberedda för framtiden, säger Annica Sohlström.

Nationella samordningsgruppen för dricksvatten

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-01-21

    Nya havsplaner bäddar för kraftigt ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft. Efter en omfattande planeringsprocess har Havs- och vattenmyndigheten lämnat förslaget till regeringen för beslut.

  2. Aktuellt 2024-12-19

    Ett nytt digitalt verktyg gör det enklare att utforska bedömningen av havsmiljöns status.

  3. Aktuellt 2024-12-19

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 25 miljoner kronor till landets länsstyrelser. Satsningen ska snabba på takten i arbetet med att restaurera viktiga vattenmiljöer.

  • Margareta Lundin Unger
  • Utredare
  • Miljöprövningsenheten
  • Tel: 010-6986121
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens förnamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2024-12-04
Sidansvarig: Webbredaktion