Aktuellt • 28 november 2024
Lysmanet rapporterad för första gången i Sverige
I november 2024 rapporterades för första gången en lysmanet, Pelagia noctiluca, i svenska vatten. Rapporten kom via Havs och Vattenmyndighetens inrapporteringsfunktion rappen.nu

Lysmaneten har fått sitt svenska, och vetenskapliga namn ”noctiluca”, på grund av sin förmåga att producera ljus, så kallad bioluminiscens. Foto: Knut Kringstad
Det var dykaren Knut Kringstad som fotograferade maneten under ett dyk utanför Jordfall i Gullmarsfjorden. Maneten har starkt nässelgift och den kan bränna människor ganska kraftigt. När den uppträder i stora mängder, så kallade blomningar, i till exempel Medelhavet kan de skapa stora problem för badare och fiskare.
– Det är ett intressant fynd av en spännande ny art i svenska hav. Än så länge rör det sig bara om ett enstaka fynd och det finns ingen anledning för badare att oroa sig, säger Björn Källström vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, som verifierade rapporten i Rappen.
Lysmaneten är ingen invasiv främmande art eftersom den troligen har förts hit av vattenströmmar och inte med hjälp av oss människor.

Maneten har starkt nässelgift och de kan bränna människor ganska kraftigt. Foto: Knut Kringstad
Producerar ljus
Lysmaneten är en relativt liten manet och manetens ”klocka” blir upp till 12 cm i diameter. Den lever i tropiska och tempererade hav och förekommer bland annat i Nordöstra Atlanten, Medelhavet, Indiska oceanen och Stilla havet. Manetens färg kan variera men är ofta rödaktig, rosa eller violett och den är täckt med småprickar. Lysmaneten har fått sitt svenska, och vetenskapliga namn ”noctiluca”, på grund av sin förmåga att producera ljus, så kallad bioluminiscens.
Viktig hjälp
rappen.nu är Havs och Vattnmyndighetens inrapporteringsverktyg för vattenlevande invasiva främmande arter och arter som är intressanta ur andra synvinklar. Efter att en rapport i Rappen har expertgranskats och verifierats hamnar den i Artportalen (www.artportalen.se) där myndigheter, forskare och allmänheten kan hitta information om arters förekomster och utbredning i Sverige.
– Allmänhetens rapporter av fynd av arter i Rappen och Artportalen, så kallad medborgarforskning, är en jätteviktig hjälp för myndigheter och forskningen för att kunna övervaka invasiva främmande arter och den biologiska mångfalden, säger Anna Hasslow, utredare på Havs och Vattenmyndigheten.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-06-18
Totalt ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten under 2024 visar en enkät som SCB gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Antalet kvinnor som fritidsfiskar har ökat jämfört med föregående år vilket bryter en nedåtgående trend.
-
Aktuellt • 2025-06-18
94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. 77 procent av EU-baden har fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens (HaV:s) rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2025”.
-
Aktuellt • 2025-06-17
Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.