Aktuellt • 20 november 2024
Redovisning av nya havsplaner flyttas fram
Förslagen till ändrade havsplaner lämnas till regeringen senast den 21 januari 2025. Syftet med uppdraget från regeringen är att skapa förutsättningar för mer energiproduktion i havet i form av havsbaserad vindkraft.
Under hösten 2023 och sommaren 2024 har förslagen till ändrade havsplaner, som ska skapa förutsättningar för mer vindkraft i havet, varit ute på samråd och granskning. Enligt uppdraget ska ett färdigt förslag lämnas till regeringen i december 2024. Förslagen med tillhörande dokument kommer nu att lämnas till regeringen senast den 21 januari 2025. Då publiceras det även på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Nytt underlag i havsplaneringen
Ändringen av redovisningsdatum hör samman med att nytt underlag tillkommit i havsplaneringen. Det var den 4 november som regeringen meddelade sitt beslut om att inte ge tillstånd för att bygga och driva 13 projekterade vindkraftparker i Östersjön utanför Sveriges territorialvatten.
Regeringen har gjort bedömningen att de ansökta verksamheterna, trots tillskottet av fossilfri elproduktion och föreslagna försiktighetsmått, inte kan tillåtas med hänsyn till den påverkan som de skulle medföra på försvarets intressen.
Samtidigt beslutar regeringen att ge tillstånd till den havsbaserade vindkraftsparken Poseidon i södra Skagerrak utanför Tjörn och Orust på västkusten.
– Regeringens beslut är ett viktigt underlag i slutberedningen av förslaget till ändrade havsplaner, säger Joacim Johannesson, utredare på Havs- och vatenmyndigheten.
Om havsplaner
Den 10 februari 2022 tog regeringen beslut om de första svenska havsplanerna för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Samtidigt fick HaV i uppdrag att ändra havsplanerna, för att skapa förutsättningar för mer energiproduktion i havet.
En havsplan ger vägledning om de områden som omfattas av havsplanen. Vägledningen används av myndigheter, kommuner och regioner vid planläggning och prövning av anspråk på användning av havet.
Havsplanernas syfte är att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2024-12-13
Tio forskningsprojekt får dela på cirka 40 miljoner kronor för att öka kunskapen inom området ekosystembaserad akvatisk förvaltning.
-
Aktuellt • 2024-12-12
Mer fiske av gråsej och marulk. Mindre av torsk och kummel, och oförändrad nivå för havskräfta. Nu har EU:s fiskeministrar kommit överens om kvoterna för Västerhavet under 2025.
-
Aktuellt • 2024-12-04
Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter, däribland Havs- och vattenmyndigheten, och organisationer i en rapport till regeringen.