Aktuellt 19 september 2024

Snart dags för årets hummerpremiär!

Inför hummerfisket, med start på måndag 23 september, finns det mycket man kan göra för att minska risken att förlora burar. HaV har samlat tips från erfarna hummerfiskare.

En hand håller upp en hummer.

Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund. Foto: Natalie Greppi.

Det är många som fiskar hummer längs västkusten och tyvärr förloras en hel del av tinorna varje år. Från och med 2023 krävs det rymningshål i tinorna för att minska risken för att de fortsätter spökfiska. Trots detta är det ändå viktigt att minska mängden borttappade redskap bland annat för att minska mängden skräp i havet.

Tyng ner buren ordentligt

Att redskapen förloras beror ofta på att buren inte tyngts ner ordentligt. Då kan vindar och strömmar dra med sig den från platsen där den lades i så att den som fiskar inte hittar den. Det kan också vara så att dåligt väder eller strömmar gör det svårt att se var bojen är när buren ska vittjas. Det är heller inte ovanligt att linorna trasslar sig eller kapas av andra båtar om burarna ligger tätt, är dåligt utmärkta eller har placerats i farleder.

HaV har inför årets fiske samlat in en del tips från erfarna hummerfiskare om vad som kan vara bra att tänka på för att minska risken att bli av med redskap:

Välj rätt storlek på kulan


Kulan måste vara minst 15 cm i diameter, vilket är lagom för en bur på 10 kg. Men kulan får heller inte vara för stor, då finns risk att buren driver iväg med vindar och strömmar.

Mätning av hummer.

För hummer gäller minimimåttet 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (så kallad carapaxlängd). Foto: Maja Kristin Nylander

Välj linor av rätt material

Den del av linan som är fäst i kulan ska vara nedtyngd eller tillverkad av sjunkande material. Det minskar risken för trassel och att linan kapas eller fastnar i båtar. Man kan med fördel använda flytande lina närmast buren för att minska risken att linan fastnar i botten.

Välj rätt längd på linorna

Är linan för kort kan kulan dras med ner i djupet. Är linan för lång ökar risken för att den trasslas ihop med andra linor eller körs av. En bra tumregel är att linan ska vara dubbelt så lång som avståndet till bottnen. Är linan för kraftig ökar risken att den driver med strömmen. Tjockleken får gärna vara 6 mm och helst inte mer än 8 mm.

Som fritidsfiskare får du använda högst sex hummertinor samtidigt.

Som fritidsfiskare får du använda högst sex hummertinor samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor. Foto: Natalie Greppi

Vindar och strömmar kan flytta kulan och buren

Kulan kan ibland förflytta sig längre än man tror, utan att för den skull vara försvunnen. Hittar du inte din bur, sök i ett större område. Vind och strömmar kan dra med sig kulan och även buren.

Regler för hummerfiske och tips om hur du kan utforma rymningshål hittar du här
Fler tips finns här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-10-11

    HaV har fått i uppdrag av regeringen att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt. Det ska motsvara en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön. Ett av försöksområdena ska nu stämmas av med EU-kommissionen.

  2. Aktuellt 2024-10-11

    Har du fångat en hummer som är död eller verkar sjuk? Rapportera gärna ditt fynd till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

  3. Aktuellt 2024-10-10

    Miljoner människor fritidsfiskar. För att nå ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskresurserna är det viktigt att den som fiskar enkelt hittar de fiskeregler som gäller för valt område. Därför har länsstyrelserna och HaV utvecklat Svenska fiskeregler. Nu finns en ny version.

Publicerad: 2024-09-19
Sidansvarig: Webbredaktion