Aktuellt 28 juni 2024

Råd för Västerhavet för 2025

Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

Foto: Natalie Greppi.

Den 28 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, ICES, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.

De flesta bestånd fiskas hållbart

De flesta bestånd som rådgivningen omfattar fiskas på hållbara nivåer. Det gäller bland annat gråsej, kolja, kummel, marulk och rödspotta.

En del av Västerhavets fiskbestånd är dock fortsatt på låga beståndsnivåer. Torsk i Kattegatt och sill i västra beståndet i Östersjön (som också förekommer i Skagerrak och Kattegatt) är i fortsatt i mycket dåligt skick och ICES lämnar ett noll-råd för de bestånden.

Rekommenderar sänkt kvot för räka

Rådgivning för nordhavsräka publicerades tidigare i juni. Beståndets förökning bedöms ha varit på låga nivåer under de senaste åren och därför rekommenderas ett lägre fiske.

För havskräfta publiceras den vetenskapliga rådgivningen under hösten.

ICES rådgivning

Rådgivningen finns att läsa på ICES bibliotek

ICES rådgivning ligger bland annat till grund för beslut om fiskekvoter för kommersiella bestånd inför nästkommande år, som fattas av EU:s ministerråd i höst.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-10-16

    Vill du förbättra havs- och vattenmiljöer? Då finns det en rad ekonomiska bidrag att söka. Vi har ställt samman de vi känner till i en sökbar tabell.

  2. Aktuellt 2024-10-11

    HaV har fått i uppdrag av regeringen att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt. Det ska motsvara en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön. Ett av försöksområdena ska nu stämmas av med EU-kommissionen.

  3. Aktuellt 2024-10-11

    Har du fångat en hummer som är död eller verkar sjuk? Rapportera gärna ditt fynd till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Publicerad: 2024-06-28
Sidansvarig: Webbredaktion