Aktuellt 26 april 2024

Så arbetar HaV med klassning av fiskehamnar

Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

Simrishamns hamn

Foto: Natalie Greppi.

Vad innebär det att en fiskehamn är klassad som riksintresse?

– Det innebär att hamnen är av väsentlig betydelse för landning av fisk och hemmahamn för fiskefartyg. Men eftersom yrkesfisket har förändrats så drastiskt på senare år är det helt enkelt färre hamnar som är av den betydelsen. Antalet fiskefartyg har i princip halverats. Det finns mindre fisk och därmed färre yrkesfiskare.

Vilken roll har HaV när det gäller klassningen?

– Vi fattar beslut enligt de riktlinjer som Boverket har dragit upp. Den senaste revisionen, eller översynen, gjordes 2006. Det var alltså dags att göra en ny, speciellt med tanke på förändringarna inom yrkesfisket.

HaV har lagt ett förslag som innebär att flera hamnar kan förlora sin status som riksintresse – varför föreslår HaV detta?

– Det är helt enkelt en konsekvens av det minskande yrkesfisket. Men jag vill betona att det handlar om ett förslag som är ute på en remissrunda, slutliga beslut är inte fattade än. Och vi är lyhörda och tar gärna emot synpunkter på förslaget. Det hjälper oss att fatta bättre beslut.

Remiss gällande en översyn och aktualisering av hamnarna av riksintresse för yrkesfisket

Här finns mer fakta.

Läs mer på Boverkets webbplats.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-06

    Naturvårdsverket utlyser medel till forskning om metoder för framtidens miljöövervakning och om att utveckla den ekosystembaserade förvaltningen av våra hav och sötvatten.

  2. Aktuellt 2024-05-06

    Var går trålgränsen i Kattegatt? Frågan har diskuterats i media på sistone. Här ger vi en bakgrund och en kort sammanfattning av det arbete på HaV som pågår just nu.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

Publicerad: 2024-04-26
Sidansvarig: Webbredaktion