Aktuellt 4 april 2024

Ny överenskommelse om bestämmelser för fisket i Torneälvens älv- och havsområde

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och finska Jord- och skogsbruksministeriet har förhandlat fram nya bestämmelser för fisket i Torneälven och del av Haparanda skärgård.

Laxfälla i havet, Norrland. Foto: Håkan Carlstrand/HaV

Bestämmelserna syftar bland annat till att stärka skyddet för svaga bestånd av havsöring, vandringssik och harr samt att öka skyddet för beståndet av lax.

– Det handlar också om att anpassa möjligheterna till fiske efter lax med hänsyn till beståndssituationen, målet om ett uthålligt fiske och EU:s fiskelagstiftning i havet, säger Jens Persson, utredare vid HaV.

Stärker skyddet

Genom överenskommelse om en senarelagd start och ett tidigarelagt förbud för fiske av lax med spö i älven får laxbeståndet ett stärkt skydd i början och slutet av säsongen. Bestämmelserna innebär även fortsättningsvis ett starkt skydd för det svaga öringbeståndet samt stärkt skydd för beståndet av vandringssik.

– Mot bakgrund av 2024 års uppvandring och ny vetenskaplig rådgivning räknar vi med att återuppta diskussionerna om behovet att ytterligare stärka skyddet för laxen under nästa års förhandlingsmöte, säger Jens Persson.

Foto: Håkan Carlstrand/HaV

Foto: Håkan Carlstrand/HaV

Produktivt laxbestånd

Fiskbestånden och fiskemöjligheterna är varierande. I Torneälvens nedre delar är fisket efter lax och vandringssik från havet viktigast. Här fångas också gädda, abborre och andra sötvattensarter. Längst upp i älvsystemet fiskas främst sik, harr och röding. Fisket i Haparanda skärgård är viktigt för yrkesfisket efter siklöja, lax, sik och strömming.

– Laxbeståndet i Torneälven är mycket produktivt. Normalt vandrar mer än 50 000 laxar upp varje år för lek. Däremot var uppvandringen av lax 2023 oväntat svag och antalet räknade laxar var det lägsta sedan 2010 säger Jens Persson.

Förhandlar på regeringens uppdrag

HaV förhandlar varje år, på regeringens uppdrag, med finska Jord- och skogsbruksministeriet om bestämmelser för fisket i såväl älvområdet som havsområdet. Bestämmelserna för fisket ska utformas med hänsyn till biologiska rådgivning om beståndssituationen samt för att uppnå ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart fiske. Med anledning av 2023 års svaga uppvandring av lax diskuterades särskilt åtgärder för att stärka skyddet av lax.

Sammanfattning av årets förhandling

Fiske med fasta redskap i havsområdet
Bestämmelserna från år 2023 har omförhandlats. Dock har en översyn skett så att korrekt hänvisning görs till gällande EU-lagstiftning.

Fiske med håv i älvområdet
Med ett tillägg till 2023 års bestämmelser har starttid för fiske med håv efter lax beslutats till klockan 12.00 finsk tid och klockan 11.00 svensk tid. Datum för fiskestart är densamma som i protokollet från 2023, det vill säga den 8 juni.
I övrigt har bestämmelserna under 2023 omförhandlats.

Fiske med spö i älvområdet
Tillåten fisketid för fiske med handredskap efter lax från den 8 juni 2024 klockan 12.00 finsk tid och klockan 11.00 svensk tid till och med den 25 augusti 2024.
I övrigt har bestämmelserna under 2023 omförhandlats.

Sträcka på 50 mil

Sedan 2010 gäller lagen om gränsälvsöverenskommelsen mellan Sverige och Finland. En del av denna lag utgörs av fiskestadgan för gränsälven från källsjön Kilpisjärvi nära norska gränsen genom hela gränsälven ända ner till Torneälvens mynning i havet, en sträcka på ungefär 50 mil. Stadgarna gäller också i ett triangelformat havsområde i Haparanda skärgård.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-08

    Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

  2. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  3. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  • Jens Persson
  • Utredare
  • Fiskeregleringsenheten
  • Tel: 010-6986354
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2024-04-04
Sidansvarig: Webbredaktion