Aktuellt 4 april 2024

HaV:s nya generaldirektör på plats

Den 1 april 2024 tillträdde Anna Ledin som ny generaldirektör vid Havs- och vattenmyndigheten. Hon kommer närmast från en tjänst som direktör för miljöförvaltningen vid Göteborgs Stad.

Anna Ledin är ny GD på HaV från 1 april 2024. Foto: Melker Ledin

Det var den 18 januari som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid en presskonferens berättade att Anna Ledin utsetts till generaldirektör. Hennes förordnande gäller från och med den 1 april 2024 till och med den 31 mars 2030.

– Sveriges havs- och vattenmiljöer är unika och de ska bevaras och förvaltas för framtida generationer. Jag är mycket glad för att Anna Ledin har tackat ja till uppdraget som generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Hon har en gedigen erfarenhet från både sakområdet och från att leda en stor politiskt styrd organisation, sade klimat- och miljöministern vid presskonferensen.

– Havs- och vattenmyndigheten har en rad viktiga uppgifter och de kommer att bli allt viktigare i framtiden, inte minst med tanke på klimatförändringarna. Att bidra till hållbar vattenresursförvaltning och att minska negativ påverkan på våra vatten har jag jobbat med i hela mitt yrkesliv och det känns fortfarande lika viktigt och roligt. Jag är jätteglad och stolt att regeringen gett mig förtroendet att leda HaV, säger Anna Ledin.

Bakgrund

Anna Ledin har en lång erfarenhet inom offentlig förvaltning där hon sedan nästan tio år har arbetat som direktör för miljöförvaltningen i Göteborgs stad. Hon har tidigare varit verksam som professor bland annat vid Institutionen för hållbar utveckling vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och vid Danmarks Tekniska universitet i Köpenhamn. Hon har också varit huvudsekreterare vid Forskningsrådet för miljö-areella näringar och samhällsbyggande på Formas.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-22

    Syftet är att ge ett stärkt skydd för strömmingen.

  2. Aktuellt 2024-05-22

    De grunda havsvikarna i Östersjön är viktiga på många sätt. De är till exempel barnkammare för många fiskarter. I projektet Levande vikar undersöker forskare åtgärder för att restaurera grunda havsvikar. HaV är med och finansierar.

  3. Aktuellt 2024-05-20

    En dimmig februaridag 1957 sjönk tyska lastfartyget Harburg, bara några hundra meter utanför Lidingö. Vraket kan ha stora mängder olja kvar i tankarna. Nu startar HaV arbetet med att få upp oljan.

Publicerad: 2024-04-04
Sidansvarig: Webbredaktion