Aktuellt 14 december 2023

Taket bort för sälskador

Nu tas takbeloppet bort för ersättning av skador som sälar orsakar på fiskeredskap och fångst. De nya, EU-anpassade föreskrifterna träder i kraft 1 januari 2024.

En vikaresäl ligger på en sten som sticker upp ovanför vattenytan. Sälen doppar sin nos i vattenytan.

Vikarsälen kallas även vikare, och är vår minsta sälart. Den blir som mest 1,4 meter lång och väger då cirka 110 kilo. Den livnär sig på mindre kräftdjur som skorv, samt fisk som spigg och strömming. Foto: Jörgen Wiklund

Sälar orsakar årligen skador på fiskeredskap och fångst för miljonbelopp. Fiskare inom det småskaliga fisket som drabbas kan söka ersättning från sina lokala länsstyrelser. De, i sin tur, får pengar från HaV som varje år fördelar 12 – 17 miljoner kronor till sälskadeersättning via det så kallade viltskadeanslaget.

Från och med 1 januari 2024 gäller nya regler för ersättningen.

– Den största förändringen är att takbeloppet tas bort, säger Pia Ovik, utredare på HaV.

I de nya reglerna finns samtidigt krav på att den fiskare som får stöd ska följa den EU-gemensamma fiskeripolitikens regler. Stödet ska betalas tillbaka om det visar sig att den som får pengarna inte följer dessa regler.

Här hittar du de nya föreskrifterna

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-06-23

    Sverige får sin andra marina nationalpark – och den första i Östersjön. Initiativet är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Stockholm, och Värmdö kommun.

  2. Aktuellt 2025-06-18

    Totalt ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten under 2024 visar en enkät som SCB gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Antalet kvinnor som fritidsfiskar har ökat jämfört med föregående år vilket bryter en nedåtgående trend.

  3. Aktuellt 2025-06-18

    94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. 77 procent av EU-baden har fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens (HaV:s) rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2025”.

  • Pia Ovik
  • Utredare
  • Enheten för biologisk mångfald
  • Tel: 010-6986204
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2023-12-14
Sidansvarig: Webbredaktion