Aktuellt 14 augusti 2023

Jakob Granit lämnar uppdraget som GD på Havs- och vattenmyndigheten

Som regeringen tidigare meddelat, lämnar Jakob Granit sitt uppdrag som generaldirektör på HaV den 1 september 2023. Jakob Granit tillträder då som generaldirektör för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida. Regeringen har utsett Eva-Britt Eklöf Petrusson till vikarierande GD för Havs- och vattenmyndigheten från samma datum.

Jakob Granit.

Jakob Granit på scenen under myndighetens årliga konferens Havs- och vattenforum. Foto: Natalie Greppi / Havs- och vattenmyndigheten.

- Jag har arbetat sju år på Havs- och vattenmyndigheten. En tid när myndigheten har utvecklats från att vara en nystartad myndighet (etablerad 2011) till dagens förvaltning av sötvattens- och havsresurserna, inklusive fiskförvaltning, från källa till hav, berättar Jakob Granit.

- Det har varit en mycket spännande och givande tid och en förmån att få arbeta tillsammans med alla kompetenta medarbetare och externa kontakter inom både den offentliga och privata sfären i genomförandet av myndighetens uppdrag.

- Jag vill rikta ett varmt tack till er alla för ett gott samarbete. Vattenresurserna, både de söta och de salta, är en ovärderliga strategisk resurs för både samhälle och ekosystem. Jag ser fram emot att Sverige framåt utvecklar en vattenresursförvaltning som ser till helheten och behovet av anpassning till de pågående klimatförändringarna, avslutar Jakob Granit.

Porträttfoto.

Jakob Granit. Foto: Natalie Greppi / Havs- och vattenmyndigheten.

Vikarierande GD

Regeringen har utsett Eva-Britt Eklöf Petrusson vikarierande generaldirektör på myndigheten, från den 1 september och till dess en ny generaldirektör tillträder.

Eva-Britt Eklöf Petrusson är idag avdelningschef för HaV:s administrativa avdelning och ingår i myndighetens ledningsgrupp.

Porträtt.

Eva-Britt Eklöf Petrusson. Foto: Natalie Greppi / Havs- och vattenmyndigheten.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2023-08-14
Sidansvarig: Webbredaktion