Aktuellt • 30 juni 2023
Råd för Västerhavet för 2024
Den 30 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, ICES, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2024.
De flesta bestånd fiskas hållbart
ICES underlag visar att de flesta bestånd som rådgivningen omfattar, fiskas på hållbara nivåer. Det gäller bland annat gråsej, kolja, kummel och rödspotta.
Noll-råd
En del av Västerhavets fiskbestånd är dock fortsatt på låga nivåer. Torsk i Kattegatt och sill i västra beståndet i Östersjön (som också förekommer i Skagerrak och Kattegatt) är i fortsatt i mycket dåligt skick, och ICES lämnar ett noll-råd för de bestånden. Det innebär att ICES avråder helt från fiske.
Rekommenderar sänkt kvot för räka
Rådgivning för nordhavsräka publicerades tidigare i juni. Beståndet bedöms vara på relativt låga nivåer för närvarande och därför rekommenderar ICES en sänkning av fiskekvoten med 47 procent.
Fler råd kommer under hösten
För havskräfta publiceras den vetenskapliga rådgivningen under hösten.
När det gäller torsk i Nordsjön och i Skagerrak släpps den vetenskapliga rådgivningen i september. Internationella havsforskningsrådet har granskat beståndets utbredning och kommit fram till att det rör sig om tre delbestånd, som också täcker områden väster om Skottland. När ICES råd för torsk släpps i september inleds arbetet med att ta fram förvaltningsåtgärder.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-01-24
Var finns de tre olika sälarterna i våra vatten? Har populationerna ökat eller minskat? Vilka ekonomiska konsekvenser har sälskador på fisket? Vilken roll har sälar i ekosystemet? I en färsk rapport presenterar Havs- och vattenmyndigheten på uppdrag av regeringen nytt kunskapsunderlag som ger svar på dessa frågor.
-
Aktuellt • 2025-01-21
Nya havsplaner bäddar för kraftigt ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft. Efter en omfattande planeringsprocess har Havs- och vattenmyndigheten lämnat förslaget till regeringen för beslut.
-
Aktuellt • 2024-12-19
Ett nytt digitalt verktyg gör det enklare att utforska bedömningen av havsmiljöns status.