Aktuellt 28 juni 2023

Lämna valen i fred

Den vitval som i folkmun döpts till Hvaldimir besökte Sverige i början av juni och är nu tillbaka på västkusten, efter en tur till Norge. Valen har setts i Strömstad och Koster idag 28 juni.

Vitval

Vitval. Fotot tagit vid annat tillfälle. Fotograf: ArtTower

Havs- och vattenmyndigheten vill vädja till alla som är i närheten av valen att visa hänsyn och låta den vara ifred. Det rör sig om ett intelligent däggdjur som lätt blir stressat av båtmotorer och närgångna människor.

Se den gärna på håll. Men för att valen ska fortsätta klara sig i det vilda, och för att inte äventyra säkerheten för vare sig människor eller valen, tänk på att:

 • Gå inte i vattnet med valen
 • Rör inte valen
 • Ge honom inga objekt att leka med, som exempelvis bollar, pinnar och fendrar
 • Mata honom inte
 • Kasta inget mot honom (till exempel stenar) för att få hans uppmärksamhet
 • Sakta ned din båt (eller vattenskoter) om han är i närheten, accelerera inte och gör heller inga snabba girar

Vitval (Delphinapterus leucas) eller beluga är en tre till sex meter lång tandval som normalt lever i arktiska och subarktiska havsområden.

Fler nyheter

 1. Aktuellt 2023-09-21

  Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

 2. Aktuellt 2023-09-18

  Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

 3. Aktuellt 2023-09-14

  Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2023-06-28
Sidansvarig: Webbredaktion