Aktuellt 21 juni 2023

Förtydligande om ansvar för fiskerikontroll

I dagens DN (21/6) finns en artikel om Kustbevakningens sjökontroller av yrkesfiskets fångster. Artikeln är otydlig när det gäller ansvarsfördelningen mellan Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Kustbevakningen. Såhär ligger det till i fråga om fysiska kontroller av fångster till sjöss och vid landning.

Två händer i skyddshandskar syns rada upp småfiskar på ett bord.

Foto: Natalie Greppi / Havs- och vattenmyndigheten.

Kustbevakningens ansvar

Kustbevakningen har ansvar för kontroll av fiskets fångster till sjöss. De har även befogenheter att kontrollera landningar. Kontrollerna läggs upp i samråd med HaV, men utförs helt och hållet inom ramen för Kustbevakningens ansvar och befogenheter.

På Kustbevakningens webbsida kan du läsa mer om deras ansvar för fiskerikontroll till sjöss.

Havs- och vattenmyndighetens ansvar

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har det övergripande ansvaret för fiskerikontroll i Sverige. HaV ansvarar bland annat för kontroll av de fångster som yrkesfiskare landar i svenska hamnar. Våra kontroller samordnas ofta med Kustbevakningens kontroller, se ovan. HaV ansvarar också för kontroll av den landade fångsten i försäljningsleden.

Här kan du läsa mer om den fiskerikontroll HaV ansvarar för.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2023-06-21
Sidansvarig: Webbredaktion