Aktuellt • 15 juni 2023
HaV lämnar bidrag till åtgärder för kalkning
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har beslutat att lämna bidrag till Länsstyrelsen med 12 000 000 kronor för extramedel till åtgärder för kalkning och kalkeffektuppföljning.
Foto: Natalie Greppi.
- Det ökade behovet av statsbidrag beror främst på betydande kostnadsökningar under de senaste åren, vilket är en effekt av ökande priser för drivmedel och el, säger Erik Boström, utredare på HaV.
Den totala tilldelningen till kalkningsverksamheten inom anslaget 1:11 uppgick 2023 till 172 miljoner kronor. Priset för kalkning är i hög grad beroende av priset på diesel som används vid brytning, transport och spridning av kalk. Förstärkningen, om 12 miljoner kronor, möjliggör för länsstyrelsen att fortsätta arbetet med kalkning för att motverka effekterna av försurning i sjöar och vattendrag.
- Vi bedömer att bidraget utgör en nödvändig förstärkning till kalkverksamheten och innebär att nedskärningarna i kalkvolymer blir mindre dramatisk, säger Erik Boström.
HaV anser också att Länsstyrelsen i och med detta kan bidra till att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag och Ett rikt växt- och djurliv. Satsningen bidrar även till att uppnå målen i art- och habitatdirektivet.
Om anslag 1:11
Havs- och vattenmiljöanslaget, 1:11, är ett viktigt verktyg för att genomföra regeringens sammanhållna politik för sjöar, vattendrag och hav.
Anslagets användning
Genom anslaget stöds det nationella genomförandet av flera EU-direktiv som vattendirektivet, havsmiljödirektivet, habitatdirektivet och havsplaneringsdirektivet.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.
-
Aktuellt • 2025-06-26
Rådgivning från internationella havsforskningsrådet (Ices) visar att beståndet av nordhavsräka i Skagerrak, Kattegatt och norska rännan ligger på bekymmersamt låga nivåer.