Aktuellt • 31 mars 2023
Viktiga insatser för miljömålen
Naturvårdsverket har idag redovisat den årliga uppföljningen av miljömålen till regeringen. Uppföljningen visar att många aktörer gör viktiga insatser som har betydelse för att nå målen men att Sverige behöver göra mycket mer.

Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden, framför allt i södra Sverige. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. Foto: Johan Kling/HaV
Rapporten har fokus på statligt initierade satsningar för att nå miljömålen under föregående år.
Havs- och vattenmyndigheten har uppföljningsansvar för miljökvalitetsmålen Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Utvecklingen i miljön bedöms vara neutral för dessa tre mål.
I januari överlämnades även en fördjupad utvärdering av möjligheterna att nå miljömålen till regeringen, läs mer om slutsatserna från arbetet på HaV:s webbplats.
Miljömålen består av ett generationsmål som anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att nå miljökvalitetsmålen, de 16 miljökvalitetsmål som beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till och ett antal etappmål som beskriver de samhällsomställningar som är viktiga steg för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-07-01
Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.