Aktuellt • 23 mars 2023
Samverkansprojekt bäddar för producentansvar
80–85 procent av det marina skräpet i EU består av plast. Det är bakgrunden till att ett producentansvar för fiskeredskap ska införas. Ett samverkansprojekt, som nu slutrapporteras, mellan HaV och en rad aktörer ger grunden.

80–85 procent av det marina skräpet i EU består av plast. Foto: Maja Kristin Nylander
Producentansvaret ska vara igång helt den 31 december 2024.
– Det innebär att de företag som tillverkar och säljer fiskeredskap också ansvarar för att de samlas in och återvinns, säger HaV:s utredare Lisa Bredahl Nerdal, som varit projektledare.
SPIRAL-projektet, som uttyds Smart policyutveckling för producentansvaret för fiskeredskap av plast, slutrapporteras till finansiären Vinnova i mars 2023. Det har drivits i samarbete mellan HaV, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Sotenäs kommun, som driver Sveriges enda återvinningscentral för återvinning av fiskeredskap och marint avfall.
Testat nya samarbetsformer
I projektet har deltagarna provat och utvecklat nya former – till exempel djupintervjuer – för samarbete och kunskapsöverföring mellan myndigheter, producenter och andra aktörer för att skapa bättre och effektivare arbetssätt och spelregler. Inom ramen för projektet har också testats insamling och återvinning av uttjänta fiskeredskap från både yrkes- och sportfisket.
– För införandet av producentansvaret innebär det här arbetssättet möjligheter att arbeta mera snabbrörligt och att tillvarata kunskaper och perspektiv hos alla som är inblandade, säger Lisa Bredahl Nerdal.
– Vi har haft stort fokus på dialogen med redskapsproducenter och andra aktörer som bidrar med kunskap och erfarenheter. Producenterna har deltagit aktivt i projektets utveckling mot ett väl fungerande producentansvar och innovativ policyutveckling, fortsätter hon.
Naturvårdsverket tar nu över ansvaret för arbetet med producentansvaret. Resultatet av SPIRAL-projektet kommer bland annat att bli underlag för riktlinjer för tillverkarna av fiskeredskap.
Vad är det viktigaste som kommit ut ur projektet?
– Det har varit väldigt givande att ha en samverkan med myndigheter och den marina återvinningscentralen i Sotenäs kommun. Det har möjliggjort att erfarenheter och kunskap i praktiken har kunnat testas mot producentansvaret och utformat det så att det blir så bra som möjligt vid implementering, säger Louise Staxäng Torbäck, symbiosutvecklare vid Sotenäs Symbioscentrum.
– Det har också varit givande för oss som kommun, genom den marina återvinningscentralen, att förstå myndigheternas processer för att lära och se var vi bör samverka för att driva utvecklingen framåt.
Hur ska ni använda resultaten framöver?
– Flera resultat ifrån projektet ska vi ta vidare i andra konstellationer för att sprida kunskap samt att det ska bli så bra implementering som möjligt.
– Vi ska också ta med samverkansmöjligheten som gavs genom Spiralprojektet som blev en fantastisk lärprocess, säger Louise Staxäng Torbäck.
Bakgrund
Mindre plast i havet med producentansvar för fiskeredskap. 2019 beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska mängden plast i haven och samtidigt driva på utvecklingen mot en cirkulär ekonomi – där saker återvinns och blir nya produkter.
Beräkningar visar att 80–85 procent av det marina skräpet i EU består av plast. Av detta utgörs 27 procent av fiskerelaterade föremål och nu har tillverkare och myndigheter samarbetat för att skapa ett producentansvar som leder till att plasten tas om hand istället för att hamna i havet.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2023-05-25
HaV har beslutat om ändrade regler för laxfiske i Östersjön och harrfiske i norra Östersjön, inom delområde 31. Även fisket i Ljungans yttre fredningsområde och i Kalix älvs yttre fredningsområde får nya regler. De träder i kraft 6 juni 2023.
-
Aktuellt • 2023-05-15
Pello kommun i Finland har ansökt om tillstånd för muddring av en cirka 500 meter lång och 20 meter bred båtled öster om Mätässaari i Torne älv.
-
Aktuellt • 2023-05-15
Jessica Nilsson är till vardags utredare vid HaV:s avdelning för biologisk mångfald. De senaste två åren har hon även varit ordförande för Arktiska rådets PAME-grupp, Protection of the Arctic Marine Environment. Vad har jobbet inneburit? Vilka erfarenheter har hon gjort? Här berättar Jessica om sitt uppdrag i en utmanande tid med stora förändringar.