Arkiv - Aktuellt 18 november 2022

Läs mer om vattenkraftens miljöprövning

Det har varit flera inslag i media de senaste veckorna om vattenkraftens miljöprövning. Här är en bakgrund till det arbete som inleddes för snart fem år sedan.

Kraftverk i Säveån

Kraftverket i Hillefors anlades 1928 och nyttjar en fallhöjd på 2,8 meter. Under 2021 skapades en fiskväg för att hjälpa fisken att vandra. Foto: Staffan Ljung/HaV

Vilar på riksdagsbeslut 2018

Sveriges riksdag beslutade 2018 om förändringar i miljöbalken som innebar att Sveriges vattenkraftverk ska ha moderna miljövillkor. Det ska uppnås genom en omprövning av villkoren. Omprövningen ska ske enligt en nationell plan (NAP) för att inte alla vattenkraftverk ska behöva omprövas samtidigt. Största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Det är målet för NAP, som dåvarande regeringen beslutade om sommaren 2020.

Fortsätter enligt instruktioner

Nu har den nya regeringen aviserat en pausning av omprövningarna, men än så länge har regeringen inte beslutat om de lagändringar som krävs för att göra detta. Myndigheternas arbete fortsätter i enlighet med den lag som är beslutad och de instruktioner som finns i regleringsbreven för respektive myndighet.

Hur startade NAP? Vad innebär det att vattenkraften ska miljöprövas? Vad avses med moderna miljövillkor? Vilken är samhällsnyttan med NAP? Svaren på dessa – och många fler frågor – finns samlade här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-07-01

    Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.

  2. Aktuellt 2025-06-30

    OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.

  3. Aktuellt 2025-06-27

    Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.

  • Johan Kling
  • Avdelningschef
  • Avdelningen för vattenresursförvaltning
  • Tel: 010-6986304
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Anders Skarstedt
  • Utredare
  • Miljöprövningsenheten
  • Tel: 010-6986335
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2022-11-18
Sidansvarig: Webbredaktion