Aktuellt 9 september 2022

Hitta på sidan

HaV ska granska Vattenmyndigheternas tillämpning av lagstiftning och vägledning om ytvatten för samhällsviktig verksamhet

 Regeringen ger nu i uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten (HaV)  att göra en översyn av förutsättningarna för normsättning av ytvatten. Uppdraget har kopplingar till Sveriges el- och livsmedelsförsörjning

Rapporten är en viktig del i det påbörjade arbetet inom den nya strategin för framtidens fiske. Foto: Natalie Greppi

Tollereds ström. Foto: Monica Forsell

– HaV ska granska om vattenmyndigheterna har tillämpat undantagsmöjligheterna för kraftig modifierade vatten och om de har tillämpat lägre ställda krav för vattenförekomster med samhällsnyttig verksamhet, inom till exempel vattenkraft och jordbruk, förklarar Johan Kling, chef för HaV:s avdelning för vattenförvaltning.

I uppdraget ingår att undersöka vattenmyndigheternas behov av ytterligare vägledning för att kunna tillämpa HaV:s föreskrifter. I uppdraget ingår också att se över behov av vägledning från andra centrala myndigheter. Vattenmyndigheterna har det övergripande ansvaret att se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige. Fem länsstyrelser är utsedda av regeringen att vara vattenmyndighet i var sitt vattendistrikt.

– Regeringen vill veta om vattenmyndigheterna har tillräckligt med vägledning för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ytvattenområdet, inte minst uppdraget att använda en lägre ambitionsnivå i sektorer som bedöms särskilt viktiga med hänsyn till säkerhetsläget. 

– Vi kan också föreslå ändringar i lagstiftning som berör vattenförvaltningen om vi anser att så borde göras, säger Johan Kling. 

Uppdraget ska rapporteras till regeringen senast 1 december 2023.

Regeringsuppdrag om översyn av förutsättningarna för normsättning av ytvatten Pdf, 3.3 MB.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-08

    Sverige har nu fullgjort den tekniska rapporteringen för vattendirektivet till EU. Rapporteringen innehåller uppgifter om vattenmiljö och miljökvalitetsnormer för Sveriges drygt 27 000 vattenförekomster.

  2. Aktuellt 2024-05-06

    Naturvårdsverket utlyser medel till forskning om metoder för framtidens miljöövervakning och om att utveckla den ekosystembaserade förvaltningen av våra hav och sötvatten.

  3. Aktuellt 2024-05-06

    Var går trålgränsen i Kattegatt? Frågan har diskuterats i media på sistone. Här ger vi en bakgrund och en kort sammanfattning av det arbete på HaV som pågår just nu.

Publicerad: 2022-09-09
Sidansvarig: Webbredaktion