Aktuellt 29 juni 2022

Förslag om förbud av tvättvatten

Ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det föreslår Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gemensamt i en redovisning av ett kompletterande uppdrag från regeringen.

Transportstyrelsen och HaV är för ett totalt utsläppsförbud av skrubbervatten i Sveriges inre vatten. Foto: Lars Johansson

Transportstyrelsen och HaV är för ett totalt utsläppsförbud av skrubbervatten i Sveriges inre vatten. Foto: Lars Johansson

En skrubber tvättar avgaser från fartyg och gör så att svavelutsläppen till luften minskar. Samtidigt släpps vattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större behandling. Därför har de båda myndigheterna redan tidigare föreslagit att utsläppsregleringen bör skärpas.

I dagarna redovisar Transportstyrelsen och HaV gemensamt hur de tycker att skärpningen bör gå till.

– Vi menar att det bör införas ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det är det enklaste alternativet att genomföra på ett nationellt plan och effektivast rent miljömässigt, säger Malin Lokrantz, utredare på Transportstyrelsen.

Gränsvärden inte tillräckligt

Alternativet att i stället sätta upp gränsvärden för utsläppen bedömer myndigheterna inte vara genomförbart eftersom det saknas tillräcklig kunskap. Inte heller förslaget att endast begränsa förbudet till delar av svenskt inre vatten, exempelvis hamnar, anses ge tillräckligt god miljöeffekt.

Enligt rapporten skulle ett totalförbud mot tvättvatten leda till ett minskat tillskott av farliga ämnen till grunda och känsliga ekosystem vid kusten.

– Dessutom kan regleringen bidra till att bryta trenden att fartyg i Östersjöområdet installerar skrubbrar, vilket kan få en positiv inverkan på möjligheterna att nå god miljöstatus. Inte bara i kustnära områden i Sverige utan i hela Östersjön, säger Fredrik Lindgren, utredare på HaV.

Byta till godkänt bränsle

Konsekvenserna för svenska redare bedöms i rapporten att bli måttliga. Det beror på att de flesta fartyg som anlöper till svenska hamnar inte har skrubber. Av de som har det är dessutom endast ett fåtal fartyg svenskregistrerade och svenskkontrollerade.

Om förslaget blir verklighet kan den som har ett fartyg med skrubber välja mellan att samla upp tvättvattnet eller att byta till ett godkänt bränsle. Något som fartyg utan skrubbrar redan använder i dag.

Svenskt inre vatten sträcker sig ut till baslinjen längs den svenska kusten och omfattar dessutom insjöar, vattendrag och kanaler.

Redovisning

Till rapporten: Uppdrag att komplettera tidigare redovisning om utsläpp av tvättvatten från skrubbrar på fartyg. Pdf, 3 MB.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  2. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

  3. Aktuellt 2024-04-10

    Runt 10 procent av Sveriges Natura 2000-områden påverkas av vattenkraft. Nu stöttar HaV länsstyrelserna med 5 miljoner kronor så att de kan uppdatera de så kallade bevarandeplanerna.

Publicerad: 2022-06-29
Sidansvarig: Webbredaktion