Aktuellt 11 maj 2022

Hitta på sidan

Kunskapen om invasiva arter ökar men fler behöver agera för att hindra spridning

De flesta i Sverige känner nu till invasiva främmande arter. Det visar en färsk undersökning om allmänhetens kunskap om invasiva arter. För första gången syns också en positiv förflyttning vad gäller kunskap om vad man ska göra med dessa arter. Men mer kunskap behövs, eftersom många fortfarande gör sådant som kan orsaka spridning.

smal vattenpest i sjö med infälld närbild

Den invasiva växten smal vattenpest kan orsaka stora problem i sjöar där den breder ut sig. Foto: Susanne Eriksson

Kännedom om begreppet invasiva arter har sedan 2018 ökat från 50 procent av samtliga tillfrågade och är nu upp i 84 procent. Även kunskapen om hur man hindrar spridning har ökat, från 37 till 43 procent. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har gjort om allmänhetens kunskap och beteende.

- Det är ett positivt resultat men vi behöver göra ännu mer. I undersökningen ser vi att de vattenlevande arterna är mindre kända bland allmänheten än de landlevande. Inte helt oväntat då flera av vattenarterna lever under ytan och därför är svårare att upptäcka. Vi behöver arbeta vidare med att synliggöra dessa arter så allmänheten känner igen dem och kan rapportera när de stöter på dem. Idag är det bara fem procent som rapporterat när de sett en invasiv art. Fler rapporter är till stor hjälp i vår kartläggning och möjliggör mer effektiva nationella och regionala insatser, säger Andrea Ljung, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Så sprider allmänheten invasiva arter enligt undersökningen

De som svarade på undersökningen angav att de gjort följande aktiviteter som riskerar att sprida invasiva arter: lämnat trädgårdsavfall i naturen (6 procent), lagt invasiva växter på komposten (5 procent) transporterat trädgårdsavfall med invasiva växter (4 procent), agnat med fisk från annat vatten (3 procent), tömt damm- eller akvarievatten i naturen (3 procent) samt flyttat båt och fiskeredskap mellan olika vatten (3 procent).

Brett informationsarbete ökar kunskapen om invasiva arter

För fjärde året i rad driver Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten en informationssatsning om invasiva arter riktad till allmänheten. I år deltar rekordmånga organisationer och myndigheter. Det är förutom Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten länsstyrelser, kommuner, forskning.se, Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), SLU Artdatabanken, Svenska Jägareförbundet, Sveriges fiskevattenägareförbund, Trafikverket, Zoobranschens Riksförbund (ZooRF), Upplandsstiftelen och Världsnaturfonden WWF.
Årets tema är att öka kunskapen om hur man hindrar spridning i olika situationer – i trädgården, vid vattnet och i naturen. Informationssatsningen pågår från maj till september som är högsäsong för invasiva arter.

Läs mer

Undersökning om allmänhetens kunskaper om invasiva främmande arter 2022 (naturvardsverket.se)

Informera allmänheten

Länsstyrelser som deltar

Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Västerbotten, Västernorrland, Örebro och Östergötland.

Kommuner som deltar

Aneby, Arvika, Avesta, Eda, Eslöv, Fagersta, Falun, Flen, Gislaved, Göteborgs stad, Götene, Habo, Hallstahammar, Hammarö, Herrljunga, Hofors, Huddinge, Håbo, Hässleholm, Karlstad, Kristianstad, Kristinehamn, Kumla, Lekeberg, Leksand, Ljungby, Lomma, Ludvika, Mora, Motala, Norberg, Nordanstig, Nybro, Nässjö, Ockelbo, Orsa, Sala-Heby, Sandviken, Skellefteå, Strängnäs, Sundsvall, Svedala, Tidaholm, Timrå, Tranås, Trosa, Uddevalla, Vetlanda, Vingåker, Vårgårda, Västervik, Växjö, Årjäng, Älvkarleby, Älvsbyn och Ängelholm.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2022-05-11
Sidansvarig: Webbredaktion