Aktuellt 10 maj 2022

Fem frågor till Henrik Kant

Stadsbyggnadsdirektör i Göteborg och en av talarna på Havs- och vattenforum 19 maj.

Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg. Foto: Marie Ullnert

Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg. Foto: Marie Ullnert

Göteborg är ju en väldigt vattennära stad – hur ska vi tackla kommande klimatförändringar?

– Vi måste hela tiden i vår planering ta hänsyn till pågående klimatförändringar genom att planera staden så att klimatpåverkan blir så liten som möjligt. Det gör vi genom att främst förtäta staden och bygga i mellanstaden.

– Vi bejakar dock också bebyggelse kring de kärnor vi har utanför centrum som har bra kollektivtrafikförbindelser. Nu är det också aktuellt att öppna upp nya områden och de blir som nya årsringar i stadsväven. Här ska vi arbeta innovativt utifrån vårt gällande miljö- och klimatprogram.

– Klimatanpassning är också en stor fråga i samband med planering. Många av de centrala områdena vi planerar i har varit tidigare industrimark och är utfyllda områden som ligger lågt i förhållande till havsnivån. Här måste vi hela tiden i samband med planeringen ha lösningar som klarar högsta högvatten även i framtiden.

– Vi måste också säkra byggnader från skyfall och hitta lösningar för en effektiv avledning i samband med denna typ av väderfenomen. Vi arbetar här enligt vårt tematiska tillägg i översiktsplanen för översvämningsskydd. Den sätter upp vilka planeringsnivåer som gäller i olika delar av Göteborg för färdigt golv beroende på om vi planerar för bostäder, vägar eller samhällsnyttig verksamhet.

Finns det någon utmaning i stadsplaneringen som är större än de andra?

– De två största utmaningarna är klimatet och demografin*. Dessa är de två utmaningar vi sätter främst när vi ska utveckla Göteborg till en nära, sammanhållen och robust stad.

Det finns ju många skräckscenarior – men kan det finnas fördelar med klimatförändringarna?

– Kopplat till vatten kan vi kanske inte se så många fördelar kopplat till samhällsplaneringen förutom att vatten är en tillgång som på vissa ställen i världen framöver kommer vara eftertraktad. Förutom detta kan möjligen energiförbrukningen avseende uppvärmning minska med högre temperaturer medan anpassning gör att kostnaderna ökar i andra änden, fast i olika plånböcker

Har du någon speciell favoritplats vid hav eller vatten?

– Dels Göta älv ute vid Klippan där man både kan se staden vid älven åt ena hållet och öppna havet i den andra änden. Såklart också platser vid havet, som Billdal i sydvästra Göteborg.

Vad ser du mest fram emot med att få komma till Havs- och vattenforum i Göteborg?

– Nu hinner jag tyvärr inte lyssna på andra så mycket som jag skulle vilja. men det är att lyssna, lära mig nytt och inspireras.

* Demografi är vetenskapen om en befolknings fördelning, storlek och sammansättning

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-10-10

    Miljoner människor fritidsfiskar. För att nå ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskresurserna är det viktigt att den som fiskar enkelt hittar de fiskeregler som gäller för valt område. Därför har länsstyrelserna och HaV utvecklat Svenska fiskeregler. Nu finns en ny version.

  2. Aktuellt 2024-10-08

    Den 4 oktober befriades havsbotten utanför Saltholmen i Göteborg från en sjunken fritidsbåt. – Varje vrak som tas om hand bidrar till att minska miljöbelastningen på havet, säger Josephine Rubia, utredare på HaV.

  3. Aktuellt 2024-09-23

    Den 23 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Om du tror att du har fångat en amerikansk hummer – ring iså fall Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt från båten på deras journummer 010-478 40 48.

Publicerad: 2022-05-10
Sidansvarig: Webbredaktion