Aktuellt • 3 maj 2022
Hallå där, Martin Kragh!
Forskare, Rysslandsexpert och en av talarna på Havs- och vattenforum i Göteborg 18 maj.
.jpg)
Martin Kragh. Foto: UI
Din expertis är eftertraktad just nu och nu ska du komma och prata på kommande Havs- och vattenforum – dels om din nyutkomna bok, men också om Rysslandsrelationer och ge oss lite historik till konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Tror du att det är Putin, personligen, som bär ansvaret eller beror utvecklingen på ryska strukturer, inställning och historia?
– Det är givetvis en fråga om många faktorer som samverkat. En tematik som jag beskriver i min bok är hur västvärlden underskattade hur starkt många i Ryssland upplevde fantomsmärtorna av landets förlorade stormaktsstatus 1991. Putin har varit avgörande, inte minst i sin ambition att driva Ryssland i en mycket mer auktoritär riktning. Men han kunde också mobilisera sentiment som redan fanns i samhället.
När Ryssland ställde ultimatum kring NATO i slutet av förra året – kunde västmakterna, om de hade bemött kraven på ett annat sätt, ha kunnat minska risken för krig?
– Min uppfattning från början var att de ryska kraven formulerats för att avfärdas. Det var i december alltså uppenbart att en eskalation var oundviklig. Frågan var hur omfattande den skulle bli. Nu vet vi. Putin avsåg att överta och dominera hela det ukrainska området.
Vad ser du som de främsta förklaringarna till att dagens Ryssland alltmer verkar återgå till de auktoritära och totalitära strukturerna från Sovjettiden?
– Det är landets politiska eliter som drivit fram denna utveckling, personer med en bakgrund som liknar Putins. Det vill säga, grupper som kom från den gamla sovjetiska nomenklaturan, säkerhetstjänsterna och militären.
Ryssland verkar bomba Ukraina sönder och samman. Under förutsättning att de lyckas – varför väljer man en sådan taktik? Och om de förlorar – hur ska Ukraina kunna bygga upp samhället och ekonomin igen?
– Rysslands militär krigar som man gjorde i andra världskriget, med artilleri och angrepp mot städer och utan distinktioner mellan militära och civila mål. Det ukrainska motståndet är exceptionellt, men landet kommer givetvis behöva återuppbyggas. Västligt stöd är nödvändigt, liksom rättsliga processer mot Ryssland.
Hur kom det sig att du valde att specialisera dig just på Östeuropa?
– Regionen var alltid ett intresse. Men det var också möjligheten att doktorera på ämnet vid Handelshögskolan i Stockholm för cirka 15 år sedan som gjorde inriktningen till en yrkeskarriär.
Har du någon speciell favoritplats vid hav eller vatten?
– Den svenska västkusten.
Vad ser du mest fram emot med att få komma till Havs- och vattenforum i Göteborg?
– Den geopolitiska utvecklingen kring Ryssland griper in i alla samhällsområden. Ser fram emot att höra deltagarnas perspektiv och erfarenheter.
Faktaruta
Martin Kragh, född 1980, är en svensk forskare med inriktning på rysk och östeuropeisk ekonomi, politik och historia. Han är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Martin är en av Sveriges mest profilerade Rysslandsexperter och aktuell med boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2023-09-21
Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.
-
Aktuellt • 2023-09-18
Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.
-
Aktuellt • 2023-09-14
Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.