Aktuellt 2 december 2021

Gå in på båtretur.se och ta chansen att bli av med din uttjänta fritidsbåt!

Gå in på båtretur.se så kan du få hjälp att skrota din gamla uttjänta fritidsbåt på ett miljöbra sätt. HaV stöttar det nationella insamlingssystemet för att få bort fler gamla båtar från naturen.

En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Foto: Mats GE Svensson

En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Foto: Mats GE Svensson

Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem. En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Bidraget är tidsbegränsat fram till 31 december i år, men kan komma att få en fortsättning under 2022.

– Vi hoppas att många båtägare nu tar chansen att använda det här insamlingssystemet. Men pengarna räcker inte i evighet, så det är först till kvarn som gäller, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid HaV.

Det kan finnas så mycket som ett par tusen gamla uttjänta fritidsbåtar runt om i landet som ingen längre bryr sig om. Av cirka 900 000 fritidsbåtar i Sverige är över 100 000 båtar 40 år eller äldre.

Max 10 000 per båt

Stödet till skrotning är 3 000 kronor per båt plus 5 kronor för varje kilo som båten väger (max 10 000 kronor per båt). Det utbetalas inte kontant utan båtägaren får helt enkelt tjänsten subventionerad upp till maxtaket. Transporten till återvinningscentralen betalas dock av båtägaren liksom eventuell sanering. Ett krav är också att båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo. Maxlängd är 12 meter och maxvikt 3 ton.

Vad ska man göra först om man har en båt man vill bli av med?

– Då ska man gå in på webbsajten båtretur.se, säger Lisa Bredahl Nerdal. Där finns alla fakta om hur det hela fungerar och sajten är lätt att förstå. Båtretur är ett nationellt nätverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar, som HaV stöttar.

555 båtar samlades in 2020

I år är fjärde året i rad som HaV avsatt pengar till båtskrotning. Första gången skrotningspremien infördes var hösten 2018. Under 2020 har 555 båtar samlats in och återvunnits till en kostnad av cirka 4 miljoner kronor.


Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2021-12-02
Sidansvarig: Webbredaktion