Aktuellt 11 juni 2021

Policylabb ska minska marint plastskräp

Genom att testa sig fram i en verklighetstrogen labbmiljö ska HaV, Naturvårdsverket och Sotenäs kommun utveckla nya arbetssätt för att minska det marina plastskräpet. Innovationsmyndigheten Vinnova stöttar arbetet.

En kusträddare plockar upp skräp som spolats iland längs Sveriges västkust. Foto: Maja Kristin Nylander

En kusträddare plockar upp skräp som spolats iland längs Sveriges västkust. Foto: Maja Kristin Nylander

Havs- och vattenmyndigheten ska bidra med förslag till och ansvara för ett helt nytt system för lagstiftning, bestämmelser och administrativa föreskrifter, för att bidra till att minska plast i den marina miljön enligt ett nytt EU-direktiv.

Nytt producentansvar för fiskeredskap

Vinnova stödjer smart policyutveckling hos myndigheter för att skapa moderna och effektiva spelregler för marknader och offentlig sektor som underlättar innovation. Tre nya policylabb har nu startat. Ett av dem rör utvecklingen av ett helt nytt producentansvar för fiskeredskap. Här ska HaV, Naturvårdsverket och Sotenäs kommun, som har Sveriges enda marina återvinningscentral, utveckla nya arbetssätt och samverka mellan myndigheterna, kommunal verksamhet, producenter, näringslivsaktörer och medborgare. Syftet är att undersöka hur ett producentansvar kan fungera i praktiken för producenter och användare av fiskeredskap.

– Offentlig verksamhet behöver testa sig fram i verklighetstrogna sammanhang och arbeta tillsammans brett över organisationsgränser för att få helhetssyn på systemen och se vad som fungerar. Både digitaliseringen och användarcentrerade metoder ger också nya möjligheter att engagera allmänheten när policyer utformas, säger Adrian Solitander som arbetar med smart policyutveckling på Vinnova.

Lisa Bredahl Nerdal är utredare på HaV och arbetar med marin nedskräpning. Hon förklarar att det kanske viktigaste för projektet är att redskapsproducenterna engagerar sig.

– Det kommer vi att lägga mycket krut på, säger hon.

Mer om innovation hos Vinnova.


Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-12-01

    I uppdraget har HaV analyserat olika förutsättningar för normsättningen i vattenförvaltningen för att skapa ännu bättre förutsättningar för avvägning mellan skydd av miljön och vattenanvändning för samhällsnyttiga funktioner, som exempelvis livsmedels- och energiproduktion.

  2. Aktuellt 2023-12-01

    Flera verksamhetsutövare vill bygga faunapassager. Större behov av samverkan mellan aktörer. HaV behöver se över sin vägledning. Det är en del av det som lyfts i slutredovisningen av den så kallade NAP:en, nationell plan för omprövning av vattenkraften.

  3. Aktuellt 2023-11-30

    Sverige kan få sin andra marina nationalpark. Det handlar om Nämdöskärgården i Stockholms skärgård, ett område med höga naturvärden. Ett förslag, som HaV har varit med om att arbeta fram, är nu klart. Senast 1 mars 2024 vill Naturvårdsverket ha in synpunkter.

Publicerad: 2021-06-11
Sidansvarig: Webbredaktion