Aktuellt 7 januari 2021

Yrkesfiskare drog upp 16 kilometer spökgarn ur Östersjön

29 förlorade fiskegarn med en sammanlagd längd av nästan 16 kilometer och en vikt på nära 5,5 ton. Det har åtta yrkesfiskare med lika många båtar samlat upp från havsbotten mellan Öland och södra Skåne under 2020. Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som har finansierat draggningarna. De syftar till att befria havsbotten från förlorade fiskeredskap – så kallade spökgarn.

Fisk har fastnat i tappade fiskredskap

HaV har finansierat draggningarna. De syftar till att befria havsbotten från förlorade fiskeredskap – så kallade spökgarn. Foto: Anders Paulsen

– Förlorade fiskeredskap utgör en fara för fiskar, fåglar och däggdjur då de kan fortsätta att fånga, spökfiska, eller trassla in djur i många år eftersom redskapen är gjorda av mycket hållbara material. Dessutom kan redskapen vid exempelvis nötning eller i kontakt med solljus fragmentera och blir då även en källa till mikroplastutsläpp, säger Charlotta Stadig, utredare vid HaV.

Torskgarn är de vanligaste fynden som yrkesfiskarna har gjort. De kan vara allt från några år till 30 år gamla.

– Vi hittade både levande och död fisk i spökgarnen. De vanligast förekommande arterna var simpor, torsk, skrubba och spätta. Även krabbor, ett sälkadaver, slaggsten, mattor, trasor, skor, byxor och öl- och färgburkar påträffades, berättar Anders Paulsen, yrkesfiskare på båten Pondus med hemmahamn i skånska Skillinge.

Charlotta Stadig hoppas att HaV kan finansiera draggningar även under 2021, även om inga beslut är fattade.

– Som alltid är det en fråga om hur mycket pengar vi får i åtgärdsanslag. I nuläget vet vi inte hur mycket pengar det handlar om.

Kontakt

Charlotta Stadig
Utredare
Havsmiljöenheten
Tel: 010-698 62 51
Skicka e-post till Charlotta

Anders Paulsen
Tel: 070-767 16 17

Publicerad: 2021-01-07
Sidansvarig: Webbredaktion