Aktuellt 11 december 2020

Falken befriar Öresund från skräp

Under året har HaV finansierat draggningar efter förlorade fiskeredskap, som spökfiskar och fortsätter att fånga och döda fisk och skaldjur under lång tid. Ulf Stahre, kapten på fartyget LL 486 Falken, har fått upp en hel del från havsbottnarna i Öresund.

Pilkar i påse

Uppemot 100 kilo pilkar, de flesta av bly, hör till det som Falken fått upp från havsbottnarna i Öresund. Foto: Ulf Stahre

– Vi har bärgat cirka 8 600 meter fiskegarn med en totalvikt på 2 400 kilo. Vi har också dragit upp 200 meter kroklinor, 18 tinor och burar, ett enormt lastnät, många hundra meter fiskelinor och uppåt 100 kilo pilkar, de flesta av bly, berättar Ulf Stahre.

Falken och besättningen har varit till havs i 51 dagar under året för att dragga. Arbetsdagarna har varit långa, nio till 13 timmar är det vanliga. Men vädret har överlag varit bra.

– Vi har haft tur med väder och vind. Det har varit få inställda dagar. För oss som är yrkesfiskare – och nu draggare – är det skönt att kunna jobba i Öresund som är betydligt mer skyddat från hårda vindar jämfört med Östersjön, Kattegatt och Skagerrak.

Ulf Stahre har också kunnat göra 37 anmälningar till e-tjänsten GhostGuard där man kan rapportera in fynd.

Fartyg

Fartyget LL 486 Falken. Foto: Ulf Stahre

Publicerad: 2020-12-11
Sidansvarig: Webbredaktion